Lněný olej a další rostlinné semínkové oleje jsou velmi zdravé. Obsahují totiž spoustu vitamínů, minerálů a dalších zdraví přínosných látek. Lněné semínko je zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Využívá se ve zdravé výživě, přidává se do různých jídel, potravin či produktů. Jak konkrétně může lněný olej prospívat zdraví?
Co je lněný olej, jak se vyrábí a jaké je jeho složení?
Len patří mezi cenné plodiny, které mají mnoho využití. Kromě výroby textilního vlákna se ze lnu získávají výživná lněná semínka.
Jedná se o nutričně bohatou potravinu, u níž je vedle vlákniny a omega-3 mastných kyselin kladen důraz na vysoký obsah lignanů, což jsou látky se silnými antioxidačními účinky. Dále obsahuje vitamín K, který hraje roli při srážení krve a ovlivňuje zdraví kostí a srdce.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Proto se hodně využívá v redukčním jídelníčku, jelikož podporuje normální funkce trávicího systému, snižuje chuť k jídlu a současně podporuje pocit sytosti.
Podobně je vyzdvihován lněný olej získaný lisováním semínek lnu. V prospěch hovoří fakt, že lněné semínko je doporučeno konzumovat v drcené nebo mleté podobě. Celá semínka tělo nestráví a doslova jím pouze “projdou”.
NÁKUPNÍ TIP: Lněný olej české výroby a té nejvyšší kvality najdete spolu s dalšími rostlinnými oleji v e-shopu BohemiaOlej.cz.
Klikněte na odkaz a podívejte se n kompletní nabídku. Případnou objednávku dostanete do 2 pracovních dnů a ihned tak můžete přidat kapku zdraví do svých jídel 🙂
Nutriční (výživové) hodnoty na 100 ml lněného oleje:
Energetická hodnota | 3699 kJ / 899,7 kcal |
Tuky |
99,9 g |
Sacharidy |
0 g |
Z toho cukry |
0 g |
Bílkoviny |
0,1 g |
Mononenasycené mastné kyseliny |
18,2 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
9,4 g |
Polynenasycené mastné kyseliny |
72,5 g |
Kyselina alfa-linolenová (omega 3) |
57 g |
Kyselina linolová (omega 6) |
15,4 g |
Kyselina olejová (omega 9) |
17,5 g |
Co se děje, než se hotový lněný olej dostane k zákazníkům?
Jak lněný olej vzniká a jaké postupy se používají při jeho výrobě? Při lisování za studena celý proces výroby zahrnuje 5 hlavních kroků:
- Výběr semínek ovlivňuje kvalitu hotového oleje. Kvalitní výrobci používají semínka první jakosti pouze od ověřených dodavatelů.
- Vakuování se provádí u semínek, které se před lisováním uskladňují. Chrání se tak před nepříznivými vlivy okolí, které by mohli snížit jejich kvalitu.
- Mechanické lisování se provádí při maximální teplotě 42 °C, díky které si hotový lněný olej zachová všechny živiny. Mechanické lisování navíc neovlivní chuť použité suroviny.
- Filtrování je nezbytný proces pro získání čirého oleje. Filtruje se přes několik vrstev plátna, které zachytí veškeré pevné zbytky.
- Stáčení představuje finální krok. Hotové olej se stáčí do skleněných lahví, případně speciálních obalů, ve kterých putují do vybraných bezobalových prodejen.
Jsou zdravější oleje lisované za studena nebo za tepla?
Každý olej se vyrábí lisováním vybraného druhu semen či plodiny. Rozdíl spočívá v tom, zda se tak děje za studena nebo za tepla.
Mezi lidmi panuje názor, že oleje lisované za studena jsou zdravější než oleje lisované za tepla. To ale nelze takto jednoznačně říci. Oba typy mají své výhody i nevýhody. Záleží především na tom, k čemu má být konkrétní typ oleje používán.
Oleje lisované za studena si udrží všechny cenné živiny
Výroba probíhá při nízké teplotě do 42 °C u RAW olejů, nejvýše 50 až 60 °C. K výrobě se smí používat pouze mechanické postupy, jako je promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.
Jedná se o velmi šetrný způsob výroby, který nezpůsobuje změny charakteru oleje. Hotové oleje lisované za studena si díky tomu zachovávají maximální obsah živin i typickou chuť a vůni původní suroviny.
Nevýhodou je to, že mohou obsahovat pesticidy, a také se mnohem rychleji kazí. Používat by se navíc měly pouze ve studené kuchyni.
Oleje lisované za tepla jsou vhodnější do teplé kuchyně
Zde se využívá procesu rafinace, která vyžaduje zahřátí suroviny. Při rafinaci se odstraňují všechny mechanické nečistoty, buněčné tkáně, bílkoviny, sacharidy, voda a další látky (např. stopy pesticidů, těžkých kovů či jiných kontaminantů).
Při rafinaci bohužel dochází ke ztrátě podstatné části zdraví prospěšných látek. Pro někoho ale může velkou výhodu představovat výsledná neutrální chuť, delší doba použitelnosti i univerzální využití ve studené a hlavně teplé kuchyni, jelikož olejům lisovaným za tepla nevadí vysoké teploty.
Hlavní zdravotní účinky lněného oleje
- přispívá ke zdravé činnosti mozku, srdce a cév,
- podporuje funkce trávicího ústroje,
- napomáhá zdravému hubnutí tak, že zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu,
- zlepšuje uvolňování stolice a pravidelné vylučování,
- u mužů může snižovat hladinu testosteronu a riziko vzniku rakoviny prostaty,
- u žen podporuje průběh ovulace a mohou zvýšit šanci na počet,
- zlepšují vzhled pokožky a vlasů.
Lněný olej jako bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin
Asi nejvíce je zdůrazňován vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin jak v lněném semínku, tak i lněném oleji. Jejich příjem je nesmírně důležitý pro normální činnost mozku, srdce a cév.
- snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob,
- mírní záněty,
- chrání mozek před negativními důsledky stárnutí,
- snižuje krevní tlak,
- zlepšuje pružnost a průchodnost cév.
Konkrétně se ve lněném oleji nachází kyselina alfa-linolenová (často se používá jen zkratka ALA). Tuto omega-3 mastnou kyselinu lidský organismus transformuje na aktivní formy kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).
Užívání lněného oleje je hned vedle konzumace ryb či rybího tuk účinný způsob, jak tělu tyto nezbytné omega-3 kyseliny dodat v potřebném množství.
Pro lepší trávení bez zácpy nebo průjmy
Lněný olej podporuje zdravé trávení a může pomoci při problémech se zácpou i průjmem. Má totiž mírně laxativní (projímavé) účinky, díky čemuž zvyšuje četnost stolice, zlepšuje její konzistenci a napomáhá tak pravidelnému vyprazdňování. Zároveň ale dokáže pomoci při potížích s průjmem.
Pro krásnější a zdravější pokožku i vlasy
Pravidelné užívání lněného oleje napomáhá lepšímu vzhledu a zdraví pokožky. Některé vědecké studie naznačují, že zlepšují hydrataci kůže, snižují citlivost a zlepšují reakce na podráždění. Pokožka je navíc jemnější a vláčnější. Pozitivní vliv mají i na vlasy, jejich pružnost i hustotu.
Lněný olej pro zdravé srdce i trávení
Za studena lisované oleje do zdravé výživy rozhodně patří. Lněný olej představuje jedinečný zdroj omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Díky unikátnímu složení pomáhá zlepšovat a udržovat zdraví.
Nic se však nemá přehánět. Proto vždy dbejte na bezpečné dávkování a oleje lisované za studena, což platí i pro lněný olej, zásadně používejte jenom ve studené kuchyni. Pro teplou kuchyni jsou vhodnější jiné druhy olejů, ideálně lisované za tepla.
Možné negativní účinky lněného oleje
Lněný olej není pro lidské zdraví škodlivý. Vedlejší účinky tak mohou pociťovat lidé s citlivým trávicím ústrojím, užívající léky, trpící chronickými nemocemi či diabetici. Zdravotní potíže taktéž mohou vyvolat příliš vysoké denní dávky.
- alergická reakce,
- průjem,
- zácpa,
- nadýmání a plynatost,
- střevní obstrukce.
Užívání lněného oleje, doporučené dávkování i zdravé skladování
Lněný olej lze užívat jednoduše jako doplněk stravy podobně jako rybí tuk. Denně bývá doporučeno přijmout 1 až 2 polévkové lžíce.
Mnohem lepší a hlavně chutnější je lněný olej používat při přípravě studených pokrmů třeba do salátových zálivek nebo jen tak k čerstvému pečivu. Bohemia raw lněný olej výrobce doporučuje konzumovat společně s mléčnou bílkovinou, například s bílým jogurtem nebo tvarohem.
Vzhledem k rychlejší kazivosti olejů lisovaných za studena je také důležité vědět, jak lněný olej správně skladovat, aby vám vydržel co nejdéle. Ideální je tmavší a vlhké prostředí. Nejlepší je proto lněný olej skladovat v chladničce. Zde vám čerstvý lněný olej vydrží až 3 měsíce. Nikdy nenechávejte olej otevřený, protože kyslík urychluje jeho oxidaci.
Jak lněný olej používat v kuchyni?
Nejčastěji se lněný olej používá ve studené kuchyni při přípravě jídel. Blahodárné účinky má však i na pokožku a proto se může používat také zevně.
Lněný olej a nejčastěji pokládané otázky (FAQ)
Lněný olej se vyrábí lisováním lněných semínek za studena, díky čemuž si zachovává cenné živiny, zejména omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce, cév i mozku.
Nejčastěji se uvádí, že snižuje krevní tlak, chrání srdce, zlepšuje pružnost cév a podporuje funkce trávicího ústrojí. Doporučuje se při redukci hmotnosti. Některé studie dokonce naznačují, že může snižovat riziko vzniku rakoviny. Také mohou prospívat zdraví lidí trpících diabetem.
– Snižuje krevní tlak.
– Mírní zánět.
– Podpora trávení a hubnutí.
– Pomáhá při problémech se zácpou i průjmem.
– Přispívá k normálnímu funkcím kardiovaskulárního systému.
– Zlepšuje vzhled a kvalitu pokožky i vlasů.
Možné to je, protože lněný olej obsahuje mastnou kyselinou známou pod zkratkou ALA, která pomáhá snížit záněty kloubů.
Lžíci lněného oleje můžete například přidat do snídaňové směsi s jogurtem nebo ovesné kaše. Hodí se také do salátových zálivek. Užívat jej ale můžete samostatně.
Pravidelné užívání lněného semínka každý den pomůže upravit hladinu cholesterolu či snížit krevní tlak. Pozitivně ovlivňuje také vzhled pokožky, které bude lépe vyživená a hydratovaná.
Při doporučeném dávkování nejsou s lněným olejem spojovány žádné vedlejší negativní účinky. V případě dlouhodobě užívaného nadměrného množství se může objevit plynatost a průjem nebo naopak zácpa.
Lněné semínko je bohaté na zdravé tuky, které zvyšují pocit sytosti a potlačují další chuť k jídlu. Navíc obsahují vlákninu a žádný cukr. Je to tedy cenná potravina pomáhající při redukci tělesné váhy.
Lněný olej má dle některých studií pozitivní vliv na ženskou plodnost. Podporuje ovulaci a obnovuje hormonální rovnováhu, a tím zvyšuje šanci na úspěšné početí.
Není to důležité. Lněné semínko lze přidat do snídaně i večeře. Pozor však na množství, protože obsahuje vlákninu a může potlačovat chuť k jídlu, což nemusí být vždy žádoucí.
Používá se k šetrné a ekologické povrchové úpravě dřeva. Zvýrazňuje jeho přirozenou barvu a strukturu a dodává mu hebký, téměř saténový povrch. Navíc se vsákne do hloubky a dřevo chrání před poškrábáním a změnami vlhkosti. Také se velmi dobře udržuje. Pozor však na přímý kontakt s vodou, která jej může poškodit.
Kolem vnitřních orgánů se ukládá takzvaný nitrobřišní nebo také viscerální tuk, který je více škodlivý než tuk podkožní. Lněný olej obsahuje jak rozpustnou, tak i nerozpustnou vlákninu, která napomáhá zdravému trávení, pravidelnému vyprazdňování a čištění střev. To pomáhá odstranit i tento nezdravý tuk.
Ano, pokud se lněný olej užívá ve větším než doporučeném množství (maximálně dvě lžíce denně), může vyvolat nadměrnou plynatost a také řidší stolici a průjem. Opatrní by měli být lidé, kteří jsou v tomto směru citlivější, a začít s menšími dávkami (např. jedna polévková lžíce denně).
Oficiální doporučení na maximální denní dávku případě lněného oleje neexistují. Za zdravé množství bývá považována 1 až 2 polévkové lžíce denně. Zpočátku je rozumnější začít s menší dávkou a na základě reakce těla dávku ponechat nebo navýšit. Více než dvě lžíce denně se však nedoporučují.
Jedna polévková lžíce lněného oleje obsahuje přibližně 37 kcal, 2 g polynenasycených tuků včetně omega-3 mastných kyselin), 0,5 g mononenasycených tuků a 2 g vlákniny. Skutečný nutriční obsah závisí na konkrétním výrobku.
Při pravidelném užívání může mít lněný olej mírné projímavé (laxativní) účinky, které mají pozitivní vliv na uvolnění stolice. Důležité je současně dbát na dostatečný pitný režim, který brání vzniku zácpy nebo zmírňuje její projevy.
Osoby, které pravidelně užívají léky nebo trpí chronickými chorobami trávicího ústrojí, by se o užívání lněného oleje měly vždy nejprve poradit se svým lékařem. Lněný olej může bránit absorpci některých léků a doplňků stravy. Opatrní by měli být také diabetici, jelikož lněný olej může snižovat hladinu cukru v krvi.
Lněné semínko a z něj získávaný lněný olej obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a minerály, které vlasům dodávají nezbytné živiny a tak zlepšují jejich kvalitu a vzhled. Mohou podpořit jejich růst, zlepšit pružnost, zvýšit hustotu, lesk i hebkost.
U některých uživatelů se spíše výjimečně mohou projevit vedlejší účinky v podobě zvýšené plynatosti, průjmu či alergické reakce.
Některé vědecké studie naznačují, že pravidelně užívaný lněný olej u mužů snižuje hladinu testosteronu, a může mít i pozitivní účinky na prostatu.
Lněný olej není toxický a pro lidské zdraví nepředstavuje žádnou hrozbu. Pouze vzácně se u lidí objeví alergická reakce. Plynatost a průjem je obvykle důsledkem dlouhodobého užívání příliš velkého množství (více než 2 lžíce denně).
DÁLE ČTĚTE: Který olej je nevhodnější na vaření?