Na první pohled nenápadný drobný orgán vážící pouhých 75 gramů má v těle nezastupitelnou funkci. Slinivka vyrábí trávicí enzymy zajišťující správné štěpení přijatých sacharidů, bílkovin a tuků. Velmi důležitou funkcí je produkce hormonů insulinu, glukagonu, somatostatinu a gastrinu. Zánět slinivky, zejména akutní, pak představuje velké potíže.
Dieta při zánětu slinivky – primárně mužská záležitost?
Chronickým zánětem slinivky nejčastěji trpí muži ve středním věku. Mezi nejčastější příčiny vzniku zánětu slinivky patří alkohol (hodně alkoholu), dlouhodobě nezdravý jídelníček, častá konzumace smažených jídel a samozřejmě stres a nulová fyzická aktivita. Mezi spouštěče však patří také virové infekce, onemocnění biliárního systému či užívání kortikoidů.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Chronický zánět slinivky mnohdy doprovází cukrovka
AKUTNÍ VERSUS CHRONICKÝ ZÁNĚT SLINIVKY:
Akutní zánět slinivky překvapí náhle a bez příznaků. Mohou za to trávicí enzymy, které způsobí samonatrávení slinivky a následné odumírání buněk. Mezi projevy patří silné bolesti břicha, horečka, zvracení či fialová skvrna v oblasti pupku. Neléčený zánět slinivky může skončit tragicky.
Chronický zánět slinivky nemá bouřlivý začátek, ale zase je mohou doprovázet další nemoci jako cukrovka nebo podvýživa. I v tomto případě se zánět projevuje velkými bolestmi, bezdůvodným hubnutím, nadýmáním a jílovitou stolicí našedlé barvy.
Léčba zánětu vyžaduje dodržování diety při slinivce
Dieta při zánětu slinivky patří mezi léčebné diety podobně jako dieta při cholesterolové dietě, dieta při cukrovce či dieta při mononukleóze. Někdy jsou tyto diety označované jako šetřící. Tato dieta se drží pouze při zdravotních problémech se slinivkou, ať už akutních nebo chronických. Cílem diety je ulevit slinivce a obnovit její funkce.
Dieta při slinivce v žádném případě není “hubnoucí” dieta v pravém smyslu, proto se jí nesnažte držet jen tak, abyste se zbavili kil navíc. K tomuto cíli vám nejlépe dopomůže obyčejný zdravý životní styl založený na pestrém a vyváženém jídelníčku a aktivním pohybu. Samozřejmě je logické, že každá změna stravy tělesnou váhu ovlivní. To je jeden z vedlejších pozitivních účinků léčebných diet.
Rozlišují se 4 stupně diety podle závažnosti zánětu slinivky:
- 1. stupeň (1. – 3. den): Absolutní hladovka, výživa je podávána pouze infúzemi
- 2. stupeň (3. – 15. den): Zpočátku hladovka a infúze, později čaj a malé dávky potravin, hlenové polévky, ovocné pyré, zeleninové šťávy, netučný tvaroh
- 3. stupeň (12. – 21. den): Čaj a stolní voda, větší porce, přidávají se ovocné kompoty, netučné mléčné výrobky, zelenina (mrkev, petržel)
- 4. stupeň (od 21. dne): Přidává se libové hovězí maso, šunka, netučné ryby, další druhy zeleniny (hrášek, ledový salát, červená řepa, hlávkový salát)
Poté se přechází na dietu č. 4 (tzv. šetřící dieta) založené na omezené konzumaci tuků. Slinivková dieta vylučuje dráždivé látky, nadýmavé potraviny, tučné potraviny i těžce stravitelné produkty.
Podobně, jako při dietě při mononukleóze, nejsou vhodné potraviny se zrníčky, peckami, slupkami, kůrkami apod. Tuky se do stravy přidávají jako poslední až v momentě, kdy je zánět slinivky zcela zklidněný. Vhodné jsou rostlinné tuky a čerstvé máslo.
Zelenina podušená nebo uvařená v páře patří mezi nejzdravější přílohy
KTERÁ ÚPRAVA POTRAVIN JE TA NEJ? Dozvíte se v našem článku o vaření, dušení a pečení.
Slinivková dieta – co jíst?
Slinivková dieta ovlivňuje nejen výběr potravin, ale i přípravu jídel. Například není dovoleno smažit v oleji. Absolutně zakázaná jsou jídla připravovaná v přepáleném oleji. Na fast food proto raději rovnou zapomeňte.
Už jsem to tu párkrát zmiňovala a budu se tedy opakovat. Nejlepšími a nejzdravějšími způsoby přípravy jídel, a to platí i pro nemocné i zdravé, je vaření, dušení a vaření v páře.
Nevadí pečení bez tuku a jednou za čas je povolené grilování. V tomto případě samozřejmě nemáme na mysli maso naložené v litrech oleje. Vhodné jsou libové kousky masa ochucené bylinkami a kořením. Nakonec jistě uznáte, že je to chuťově mnohem lepší. Skvělá je také grilovaná zelenina.
Seznam povolených a zakázaných potravin během slinivkové diety
Seznam povolených potravin:
|
Zakázané potraviny:
|
Dieta při zánětu slinivky – jídelníček na celý týden
Pro ještě lepší přehled uvádíme vzorový jídelníček pro inspiraci. Berte jej pouze jako příklad a v první řadš se řiďte radami svého ošetřujícího lékaře, který vás zná nejlépe.
Kuskus, quinoa nebo bulgur jsou dietní a univerzální přílohy na sladko i na slano
|
|
|
|
|
|
|
Libového hovězího masa se bát nemusíte. Skvělé jsou zejména závitky plněné zeleninou
Dieta při onemocnění slinivky – recepty pro každý den
Receptů vhodných při léčbě zánětu slinivky existuje opravdu hodně. Vyzkoušet můžete také následující tři recepty, které jistě zachutnají i zbytku rodiny, které slinivka netrápí.
Broskové-jablečné pyré k snídaní i ke svačině
Suroviny:
- Broskve
- Jablka
- Špetka skořice nebo strouhaný perník
- Stévie – není nutná
Jablka oloupeme a vykrojíme jadřinec. Z broskve odstraníme pecky. Poté nakrájíme na drobné kousky a rozmixujeme dohladka. Ochutíme skořicí a případně stévií. Lze podávat jako přesnídávku či na pečivo.
Pyré lze připravit z různých druhů ovoce. Vyberte to, které máte nejraději
Dýňová polévka s chlebovými krutóny
Suroviny:
- 200 g dýně
- Mrkev
- Voda nebo zeleninový vývar
- Sůl
- Muškátový oříšek
Dýni a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Polévka bude mít výraznější chuť. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a dusíme cca 20 minut do měkka. Zeleninu rozmixujeme do hladkého krému a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Na pánvi nasucho opražíme kostky staršího chleba.
Polévka z dýně a mrkve vás překvapí svou jemnou a sytou chutí
PERFEKTNÍ ZDRAVÝ RECEPT: Studená mrkvová polévka. Prohlédněte si i další zdravé recepty z blogu Blendea.cz.
Dietní bramborový salát s celerem
Suroviny:
- 4 ks větších brambor typu A
- 2 ks řapíkatého celeru
- 1 větší mrkev
- 1 červená cibule
- Hrášek
- 2 ks řeckého bílého jogurtu
- Sůl
- Citrónová šťáva
- Špetka pepře
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme najemno. Celer a mrkev nakrájíme na kostičky, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
Ve větší míse promícháme brambory, cibuli, hrášek, mrkev a celer. Osolíme, přidáme špetku pepře, trochu čerstvé citrónové šťávy a řecký jogurt. Důkladně promícháme a necháme uležet v lednici. Můžeme podávat samostatně či s přírodním plátkem libového masa.
Bramborový salát může mít mnoho podob. K ochucení bez váhání použijte i čerstvé bylinky jako například petrželku
TIPY NA RECEPTY PŘI ZÁNĚTU SLINIVKY: Dochází vám fantazie a netušíte, co dobrého uvařit? Spousty receptů najdete například na stránkách Vaření.cz.
Zánět slinivky je nebezpečnější, než se zdá
O zánětu slinivky se příliš nemluví. Přesto se jedná o velice vážné onemocnění, které může nejen způsobit trvalé následky, ale v nejhorším případě i smrt nemocného. Léčba slinivky je náročná, zdlouhavá a obnáší přísný režim zahrnují klid a dietu. Je to ale opravdu nutné? Není mnohem lepší žít zdravě a těšit se dobrému zdraví?
Zapomeňte na fámy, které se kolem zdravého životního stylu točí. Zdravý jídelníček je plný rozličných vůní a chutí, které vás každý den milé překvapí. Inspiraci přitom najdete v evropské, ale také asijské kuchyni. Například vietnamská kuchyně s oblibou využívá bylinky, které jídlu dodají svěžest. Stačí se rozhlédnout za hranice všedních dní a každý den si můžete vychutnávat jiné jídlo.
Dietní recepty při onemocnění slinivky
V doporučených a zakázaných potravinách máte podle mne chyby:
Rýži doporučujete i zakazujete.
Zakazujete nadýmavou zeleninu, ale doporučujete kedluben a brokolici, které nadýmají ažaž
Skořici doporučujete, ale může být dráždivá, tu bych radši nedoporučila, nebo nezmínila. Nakonec místo skořice lze použít starý strouhaný perník do kaší a ovocné pyré se bez skořice v krajním případě lehce obejde.
Děkuji za cenný postřeh, Jano. Článek jsem upravil. Částečně tyto chybky vznikají kvůli tomu, že se při psaní článků přidržujeme různých odborných zdrojů, které někdy tyto informace uvádějí protichůdně.
Přeji krásný den.
Pokud vím, skořice není na závadu, naopak se může u cukrovky, což souvisí.
Děkuji za poznámku, Jindřichu. Otázku položím naší výžzivové specialistce Marice Králikové. https://www.slimming.cz/author/marika_kralikova/
Strávila jsem letošní vánoční svátky v nemocnici se zánětem slinivky. Ráda bych se dozvěděla z jaké mouky bych si v pozdější době mohla péci domáci chléb. Bílé pečivo jsem vyřadila už dříve ze svého jídelníčku.
Děkuji.
Dobrý den,
doporučuji celozrnný pšeničný nebo žitný chléb /a tedy i mouku/. Výbornou pomůcku si stáhněte zde — https://www.nem-tr.cz/data/editor/1451.pdf
Přeji hezký den a brzkou úlevu.
Právě jsem se vrátil z nemocnice po léčbě akutního zánětu slinivky. Vysloveně mi bylo tmavé pečivo zakázáno – jako naprosto nevhodné v jídelníčku při dietě po zánětu slinivky. Stejně tak všechny nadýmavé potraviny – proto mě také překvapuje, že máte v jídelníčku uvedenou čočku. Každá nemocnice, kde se léčí potíže se zažíváním, má svého výživového poradce – doporučuji obracet se přímo na ně.
Petr
Dobrý den, děkuji za poznámku.
Každopádně při přípravě článků spolupracujeme rovněž s dietology a informace čerpáme z ověřených lékařských zdrojů.
Není vyloučeno, že lékař vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu luštěniny či obiloviny zakázal, nicméně všeobecná výživová doporučení tvrdí v prospěch těchto potravin.
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Dobrý den pani Hanko. Muzem mi kontaktovat ? Take mi 26.12 odvezla rychla a zánět slinivky. Diky Dáda
Dobrý den já bych se chtěl zeptat jak je to z ochucovanim jídel sůl koření a dochucovadlá jestli se může a kolik děkuji
Dobrý den, Romane.
Solit během diety můžete, ale doporučuji solit opravdu velice jemně, případně vůbec. Většina potravin přirozeně soli obsahuje a nevzniká důvod potraviny přesolovat. Člověku se pak tlumí vnímání chutí a o to více dále solí. Sůl navíc zvyšuje krevní tlak, takže zbytečním solením ničemu neprospějete, spíše naopak. Nesolte a po 2-3 týdnech uvidíte, jak se Vám chutě hezky vyčistí a jak budete mnohem lépe vnímat chutě jídla, ne ochucovadel.
Další výraznější dochucovadla se nedoporučují – jsou dráždivé a slinivce neprospívají. Jmenovitě se vyhněte těmto ochucovadlům:
Koření – paprika, černý a bílý pepř, kari, zázvor, tabasco, nové koření, bedrník, kmín, muškátový květ i oříšek, badyán, brutnák, hřebíček, jalovčinky, kardamon, kurkuma, polévkové směsi koření.
Přeji krásný den, pevné zdraví a dobrou chuť.
Dobrý den, jak je to , prosím, se zázvorem ? Slinivkar.cz uvádí, že zázvor je tzv. prohřívač slinivky a že je vhodný a u vás čtu, že nikoliv. Nebo je to tak, že kožení ne, ale např. výluh z čerstvého zázvoru nebo zázvorové pastilky bez cukru ano ? Rovněž nějak nechápu nesoulad v názoru na celozrnné výrobky ? Děkuji Patricie
Dobrý den, kořeniny ne, jsou dráždivé, zázvor a kurkuma mají výjimku. Mají protizánětlivý účinek. Výluhy z nich v pořádku. Prohledal jsem náš článek a o zázvoru v něm není žádná zmínka.
Zázvorové pastilky a podobně jsou zbytečné, většinou jde pouze o aroma zázvoru s hromadou cukru nebo umělého sladidla.
Celozrnné výrobky ano.
Výborný seznam podepřený vědeckými zdroji zde – https://www.verywellhealth.com/diet-and-chronic-pancreatitis-2507165
Přeji hezký den.