Dieta při zánětu slinivky má malinkatá omezení

Na první pohled nenápadný drobný orgán vážící pouhých 75 gramů má v těle nezastupitelnou funkci. Slinivka vyrábí trávicí enzymy zajišťující správné štěpení přijatých sacharidů, bílkovin a tuků. Velmi důležitou funkcí je produkce hormonů insulinu, glukagonu, somatostatinu a gastrinu. Zánět slinivky, zejména akutní,  pak představuje velké potíže.

Dieta při zánětu slinivky – primárně mužská záležitost?

Chronickým zánětem slinivky nejčastěji trpí muži ve středním věku. Mezi nejčastější příčiny vzniku zánětu slinivky patří alkohol (hodně alkoholu), dlouhodobě nezdravý jídelníček, častá konzumace smažených jídel a samozřejmě stres a nulová fyzická aktivita. Mezi spouštěče však patří také virové infekce, onemocnění biliárního systému či užívání kortikoidů.

cukrovka a zánět slinivky

NÁVOD JAK ZHUBNOUT
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem.
Keto / Low carb manuálJak začítKolik potřebujete zhubnout
Chci zhubnoutDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto dieta odMix & SlimKetoMixKetoDietChia Shake
Dietní jídlaNa snídaniNa obědK večeřiDezertyKoktejly
Low carb potravinyTěstovinyPečivoKáva a čajRýžePlackyTortillaSladidlaSlanéSladkostiDresinkyBylinkyVíno
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou.
Krabičková dieta odZdravé stravování
Prášky na hubnutíHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Chronický zánět slinivky mnohdy doprovází cukrovka

AKUTNÍ VERSUS CHRONICKÝ ZÁNĚT SLINIVKY:

Akutní zánět slinivky překvapí náhle a bez příznaků. Mohou za to trávicí enzymy, které způsobí samonatrávení slinivky a následné odumírání buněk. Mezi projevy patří silné bolesti břicha, horečka, zvracení či fialová skvrna v oblasti pupku. Neléčený zánět slinivky může skončit tragicky.

Chronický zánět slinivky nemá bouřlivý začátek, ale zase je mohou doprovázet další nemoci jako cukrovka nebo podvýživa. I v tomto případě se zánět projevuje velkými bolestmi, bezdůvodným hubnutím, nadýmáním a jílovitou stolicí našedlé barvy.

Léčba zánětu vyžaduje dodržování diety při slinivce

Dieta při zánětu slinivky patří mezi léčebné diety podobně jako dieta při cholesterolové dietě, dieta při cukrovce či dieta při mononukleóze. Někdy jsou tyto diety označované jako šetřící. Tato dieta se drží pouze při zdravotních problémech se slinivkou, ať už akutních nebo chronických. Cílem diety je ulevit slinivce a obnovit její funkce.

Dieta při slinivce v žádném případě není “hubnoucí” dieta v pravém smyslu, proto se jí nesnažte držet jen tak, abyste se zbavili kil navíc. K tomuto cíli vám nejlépe dopomůže obyčejný zdravý životní styl založený na pestrém a vyváženém jídelníčku a aktivním pohybu. Samozřejmě je logické, že každá změna stravy tělesnou váhu ovlivní. To je jeden z vedlejších pozitivních účinků léčebných diet.

Rozlišují se 4 stupně diety podle závažnosti zánětu slinivky:

  • 1. stupeň (1. – 3. den): Absolutní hladovka, výživa je podávána pouze infúzemi
  • 2. stupeň (3. – 15. den): Zpočátku hladovka a infúze, později čaj a malé dávky potravin, hlenové polévky, ovocné pyré, zeleninové šťávy, netučný tvaroh
  • 3. stupeň (12. – 21. den): Čaj a stolní voda, větší porce, přidávají se ovocné kompoty, netučné mléčné výrobky, zelenina (mrkev, petržel)
  • 4. stupeň (od 21. dne): Přidává se libové hovězí maso, šunka, netučné ryby, další druhy zeleniny (hrášek, ledový salát, červená řepa, hlávkový salát)

Poté se přechází na dietu č. 4 (tzv. šetřící dieta) založené na omezené konzumaci tuků. Slinivková dieta vylučuje dráždivé látky, nadýmavé potraviny, tučné potraviny i těžce stravitelné produkty.

Podobně, jako při dietě při mononukleóze, nejsou vhodné potraviny se zrníčky, peckami, slupkami, kůrkami apod. Tuky se do stravy přidávají jako poslední až v momentě, kdy je zánět slinivky zcela zklidněný. Vhodné jsou rostlinné tuky a čerstvé máslo.

dietní jídelníček při zánětu slinivky

Zelenina podušená nebo uvařená v páře patří mezi nejzdravější přílohy

KTERÁ ÚPRAVA POTRAVIN JE TA NEJ? Dozvíte se v našem článku o vaření, dušení a pečení.

Slinivková dieta – co jíst?

Slinivková dieta ovlivňuje nejen výběr potravin, ale i přípravu jídel. Například není dovoleno smažit v oleji. Absolutně zakázaná jsou jídla připravovaná v přepáleném oleji. Na fast food proto raději rovnou zapomeňte.

Už jsem to tu párkrát zmiňovala a budu se tedy opakovat. Nejlepšími a nejzdravějšími způsoby přípravy jídel, a to platí i pro nemocné i zdravé, je vaření, dušení a vaření v páře.

Nevadí pečení bez tuku a jednou za čas je povolené grilování. V tomto případě samozřejmě nemáme na mysli maso naložené v litrech oleje. Vhodné jsou libové kousky masa ochucené bylinkami a kořením. Nakonec jistě uznáte, že je to chuťově mnohem lepší. Skvělá je také grilovaná zelenina.

Seznam povolených a zakázaných potravin během slinivkové diety

Seznam povolených potravin:

  • Zelenina – čerstvá, mražená, sterilovaná – mrkev, celer, petržel, dýně, cuketa, hrášek, květák, špenát, hlávkový salát, červená řepa, čínské zelí, fazolky
  • Ovoce – spíše vyzrálé – jablka, banány, broskve, meruňky, pomeranče, citróny
  • Rýže, rýžová kaše
  • Brambory, bramborová kaše (s vodou, ne mlékem)
  • Těstoviny, vlasové nudle do polévky
  • Libové maso – krůtí, kuřecí, telecí, králičí, ryby (ne tučné)
  • Starší bílé pečivo
  • Celozrnné pečivo, těstoviny 
  • Bylinky – zelené natě – petrželka, pažitka, bazalka
  • Polotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky – jogurt, tvaroh, sýry do 30 % tuku
  • Zakysané mléčné výrobky – kefír, podmáslí, acidofilní mléko
  • Ovesné vločky změklé přes noc v jogurtu
  • Tuňák v oleji ano – důležité je nechat okapat olej
Zakázané potraviny:

  • Alkohol
  • Tučné maso
  • Smažená jídla
  • Zelenina, která způsobuje nadýmání – zelí, paprika, kapusta
  • Česnek, cibule
  • Dráždivé ovoce – brusinky, jahody, datle, maliny
  • Ořechy
  • Čokoláda
  • Vajíčka
  • Většina koření
  • Tučné mléko a mléčné výrobky
  • Kynuté výrobky – pečivo, koláče
  • Zrající i tvrdé sýry
  • Hořčice, majonéza
  • Ostré koření jako chilli, kari pasta
  • Sycené nápoje, slazené limonády
  • Káva

Dieta při zánětu slinivky – jídelníček na celý týden

Pro ještě lepší přehled uvádíme vzorový jídelníček pro inspiraci. Berte jej pouze jako příklad a v první řadš se řiďte radami svého ošetřujícího lékaře, který vás zná nejlépe.

Kuskus, quinoa nebo bulgur jsou dietní a univerzální přílohy na sladko i na slano

  1. den
  • Snídaně: Starší rohlík s margarínem a medem
  • Svačina: Ovocná přesnídávka
  • Oběd: Vepřové medailonky s bramborovou kaší a dušeným hráškem
  • Svačina: Nízkotučný tvaroh
  • Večeře: Milánské zeleninové rizoto s kuřecím kousky
  1. den
  1. den
  1. den
  1. den
  • Snídaně: Sladký kuskus s mangem
  • Svačina: Banán s javorovým sirupem
  • Oběd: Tuňákový salát s čočkou
  • Svačina: Podmáslí, kefír nebo acidofilní mléko
  • Večeře: Steak z lososa na páře, hráškové pyré
  1. den
  • Snídaně: Lehké palačinky
  • Svačina: Ovocný salát z různých druhů ovoce – pomeranč, jablko, banán, broskev, mandarinky
  • Oběd: Krůtí prsa s broskvemi a vodovou bramborovou kaší, dušená mrkev
  • Svačina: Nízkotučný jogurt
  • Večeře: Rajská polévka s rýží
  1. den
  • Snídaně: Starší veka s gervais a libovou šunkou
  • Svačina: Pomeranč
  • Oběd: Hovězí závitek a rýže
  • Svačina: Koláč s jablky
  • Večeře: Salát z vařené červené řepy ochucený fenyklem

libové hovězí maso

Libového hovězího masa se bát nemusíte. Skvělé jsou zejména závitky plněné zeleninou

Dieta při onemocnění slinivky – recepty pro každý den

Receptů vhodných při léčbě zánětu slinivky existuje opravdu hodně. Vyzkoušet můžete také následující tři recepty, které jistě zachutnají i zbytku rodiny, které slinivka netrápí.

Broskové-jablečné pyré k snídaní i ke svačině

Suroviny:

  • Broskve
  • Jablka
  • Špetka skořice nebo strouhaný perník
  • Stévie – není nutná

Jablka oloupeme a vykrojíme jadřinec. Z broskve odstraníme pecky. Poté nakrájíme na drobné kousky a rozmixujeme dohladka. Ochutíme skořicí a případně stévií. Lze podávat jako přesnídávku či na pečivo.

Pyré lze připravit z různých druhů ovoce. Vyberte to, které máte nejraději

Dýňová polévka s chlebovými krutóny

Suroviny:

  • 200 g dýně
  • Mrkev
  • Voda nebo zeleninový vývar
  • Sůl
  • Muškátový oříšek

Dýni a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Polévka bude mít výraznější chuť. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a dusíme cca 20 minut do měkka. Zeleninu rozmixujeme do hladkého krému a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Na pánvi nasucho opražíme kostky staršího chleba.

dietní karotková polévka

Polévka z dýně a mrkve vás překvapí svou jemnou a sytou chutí

PERFEKTNÍ ZDRAVÝ RECEPT: Studená mrkvová polévka. Prohlédněte si i další zdravé recepty z blogu Blendea.cz.

Dietní bramborový salát s celerem

Suroviny:

  • 4 ks větších brambor typu A
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 1 větší mrkev
  • 1 červená cibule
  • Hrášek
  • 2 ks řeckého bílého jogurtu
  • Sůl
  • Citrónová šťáva
  • Špetka pepře

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme najemno. Celer a mrkev nakrájíme na kostičky, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka.

Ve větší míse promícháme brambory, cibuli, hrášek, mrkev a celer. Osolíme, přidáme špetku pepře, trochu čerstvé citrónové šťávy a řecký jogurt. Důkladně promícháme a necháme uležet v lednici. Můžeme podávat samostatně či s přírodním plátkem libového masa.

Bramborový salát může mít mnoho podob. K ochucení bez váhání použijte i čerstvé bylinky jako například petrželku

TIPY NA RECEPTY PŘI ZÁNĚTU SLINIVKY: Dochází vám fantazie a netušíte, co dobrého uvařit? Spousty receptů najdete například na stránkách Vaření.cz.

Zánět slinivky je nebezpečnější, než se zdá

O zánětu slinivky se příliš nemluví. Přesto se jedná o velice vážné onemocnění, které může nejen způsobit trvalé následky, ale v nejhorším případě i smrt nemocného. Léčba slinivky je náročná, zdlouhavá a obnáší přísný režim zahrnují klid a dietu. Je to ale opravdu nutné? Není mnohem lepší žít zdravě a těšit se dobrému zdraví?

Zapomeňte na fámy, které se kolem zdravého životního stylu točí. Zdravý jídelníček je plný rozličných vůní a chutí, které vás každý den milé překvapí. Inspiraci přitom najdete v evropské, ale také asijské kuchyni. Například vietnamská kuchyně s oblibou využívá bylinky, které jídlu dodají svěžest. Stačí se rozhlédnout za hranice všedních dní a každý den si můžete vychutnávat jiné jídlo.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

TOP 3 nejlepší a bezpečné diety, se kterými opravdu zhubnete
Nízkosacharidová dieta – jedna z mála chutných a bezpečných + ROZHOVOR s dietoložkou
Dieta podle Mačingové – přísná, ale rychlá a účinná
Bezezbytková dieta – střevo zůstává čisté + 8 RECEPTŮ
Dieta před kolonoskopií ulehčí celé vyšetření
Jaterní dieta zrevitalizuje oslabená játra
Dieta při průjmu – zbavte žaludek nepohodlí rychle + ROZHOVOR s dietoložkou
Ketonová dieta – zhubněte rychle pomocí KETÓZY
Dieta podle krevních skupin – sběratelé, pěstitelé a lovci
5/5 - (2 votes)

14 Komentáře

  1. Alena Knotkova 1.7.2018
  2. Jana 14.8.2018
    • Lukáš Chládek 15.8.2018
  3. Jindřich 27.10.2018
  4. Hana Ulrychova 1.1.2019
    • Lukáš Chládek 3.1.2019
      • Petr 24.8.2019
        • Lukáš Chládek 30.8.2019
    • DRAHOMÍRA 17.2.2019
  5. Roman 11.9.2019
    • Lukáš Chládek 12.9.2019
  6. Patricie Horová 26.10.2021
    • Lukáš Chládek 1.11.2021

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..