Název bezezbytkové diety nahrává všem jedlíkům, kteří ze srdce neradi nechávají zbytky na talíři. O tom ale tato dieta není.
Kdyby ano, byla by asi nejúspěšnější dietou na světě byť bez výsledků v podobě úbytku kil. Bezezbytková dieta tedy není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávícím traktu.
Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Pojďme se na ně podívat a zjistit, jestli je tato dieta vhodná a opravdu pomáhá.
Bezezbytková dieta je zaměřená na zdraví, nikoliv na hubnutí
Tato dieta je zacílena na tlusté střevo, na jeho důkladnou očistu, zprůchodnění a obnovení funkcí.
Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě.
Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávící trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky.
Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu.
Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků, ne však zhubnout. Na prvním místě je zdraví, nikoliv tělesná hmotnost. Chápat bychom ji mohli spíše jako léčebný postup, než dietu.
MUDr. Šachlová Milana pro crohn.cz
Je vhodná i u pacientů po ozařování malé pánve a při průjmech vyvolaných např. chemoterapií.
Zdraví lidé ji mohou vyzkoušet, ale nemá smysl z jídelníčku vyřazovat vlákninu, pokud to není opravdu důležité. Samozřejmě má ale úprava jídelníčku vliv i na tělesnou hmotnost a pár kil se můžete zbavit.
TRÁVÍCÍ POTÍŽE VÁS NETRÁPÍ, ALE RÁDI BYSTE ZHUBLI?
Vyzkoušejte ketonovou dietu založenou na zvýšeném příjmu kvalitních bílkovin a omezení sacharidů.
S vařením se trápit nemusíte, jídelníček až na 4 týdny za vás obstará KetoMix.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Jak již bylo výše uvedeno, bezezbytková dieta bývá lékaři doporučována při střevních potížích jako:
- střevní neprůchodnost
- časté průjmy
- ulceriózní kolitida (Crohnova nemoc)
- před kolonoskopií
- po operaci střev
- při léčbě rakoviny tlustého střeva
Výživový poradce Martin Jelínek pro ceskatelevize.cz
Jejich menší množství být zastoupeno může, vždy ale důkladně tepelně upravené.
Základem stravy se tak stává maso, vejce, mléčné výrobky, oříšky…
Pravidla zní jasně, ale co přesně znamenají? Jaké potraviny můžeme jíst, jaké nám neublíží, a které by neměly překročit práh ledničky?
Povolené a zakázané potraviny během bezezbytkové diety
POVOLENÉ POTRAVINY: | ZAKÁZANÉ POTRAVINY: |
- ibové maso s nízkým obsahem tuku - kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí apod. - ryby - sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku - pstruh, štika, kapr, ... - vařená či dušená šunka, dietní párky - tuky - hlavně rostlinné, občas máslo - mléčné a zakysané výrobky - jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribiňáček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais) - vajíčka - max. 1 denně a tepelně upravené - brambory, bramborová kaše, halušky, noky - obiloviny - těstoviny, rýže, kroupy - minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka - zelenina - pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlávkový salát - rajský protlak a rajčatová šťáva - ovoce - banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády apod. - mouka - hladká, polohrubá, hrubá - cukr, med - koření a bylinky - majoránka, citrónová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet - voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy | - tučné maso, ryby a uzeniny - mléko a tučné mléčné výrobky - jogurty s ovesnými vločkami či ořechy - čerstvé pečivo - celozrnné výrobky - luštěniny - syrová zelenina - nadýmavá - většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky - ořechy, kokos, mák - smažené přílohy a kynutý knedlík - houby - koření - pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření - slané pochutiny - kečup, hořčice - kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol |
Jídelníček bezezbytkové diety
Důraz se klade na správnou přípravu pokrmů. Vhodné je vaření, dušení a pečení bez tuku. Nevhodné je smažení, pečení v oleji a grilování.
Pokrmy musí být důkladně uvařené do měkka, aby byly dobře stravitelné. Při pečení je nutné odstranit kůrky a viditelný tuk.
Někdy je vhodné pokrmy rozmixovat.
Ačkoliv jsou doporučené rostlinné tuky, máslo není zakázáno. Používat by se však mělo až při dokončování pokrmu a vhodné je čerstvé máslo nebo přepuštěné máslo – ghí.
VÍTE, JAK SI DOMA PŘIPRAVIT VLASTNÍ GHÍ? Ghí je vlastně přepuštěné máslo a můžete si jej připravit doma.
V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží až několik měsíců. Do kastrolu se silným dnem vhoďte 500 g nesoleného másla a na středním ohni jej rozpusťte.
Kastrol nezakrývejte, máslo by mělo bublat, pěnit a prskat. Nesmí se připálit! Vzniklou sraženinu seberte.
Jakmile máslo přestane prskat a bude čisté, stáhněte jej z plotýnky a nechte vychladnout.
Poté jej přeceďte přes jemné síto nebo plátno a vlijte do sklenice s pevným uzávěrem.
Bezezbytková dieta - jídelníček na 7 dní
PONDĚLÍ: Snídaně: Rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou Svačina: Banán Oběd: Pečená kuřecí prsa bez tuku s bylinkami a vařenou rýží Svačina: Kefír Večeře: Špenátové palačinky |
ÚTERÝ: Snídaně: Nízkotučný tvaroh a suchary Svačina: Jablkové pyré Oběd: Vařené hovězí maso v mrkvi s bramborem Svačina: 2 kousky veky s máslem a dušenou krůtí šunkou Večeře: Těstovinový salát s kuřecím masem a dýní |
STŘEDA: Snídaně: Rohlík s ovocnou marmeládou dle chuti Svačina: Bílý jogurt s meruňkovým kompotem Oběd: Špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem (při přípravě omáčky nepoužívat kečup, ale rajčatové pyré) Svačina: Mléčná rýže Večeře: Rýže s tuňákem ve vlastní šťávě |
ČTVRTEK: Snídaně: Míchaná vajíčka s petrželkou, bílý chléb Svačina: Banán s nastrouhaným jablkem bez šlupky Oběd: Vepřové medailonky s bramborovou kaší Svačina: Kefír Večeře: Drůbeží maso se špenátovými list (viz recept) |
PÁTEK: Snídaně: Lívance s marmeládou Svačina: Banán Oběd: Zapečené brambory se šunkou a sýrem (viz recept) Svačina: Pribiňáček Večeře: Kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí |
SOBOTA: Snídaně: Rohlík s lučinou a dušenou šunkou Svačina: Broskvový kompot Oběd: Kuřecí nudličky s rýží Svačina: Podmáslí Večeře: Plátek libového telecího masa a těstoviny |
NEDĚLE: Snídaně: Rohlík s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou Svačina: Tvaroh s ovocnou příchutí Oběd: Dušené kuřecí prso s bramborovou kaší Svačina: Meruňková přesnídávka a piškoty Večeře: Karbanátek s brambory pečený v troubě, ovocný kompot |
Bezezbytková dieta je relativně přísná, zejména co se úpravy jídel týče. Povolených potravin je opravdu hodně a jídelníček i v rámci diety může být velice pestrý.
Bohužel většina lidí je zvyklá jíst velké množství smažených jídel, a přechod na vaření, dušení a pečení bez tuků může být zpočátku problém. Většina lidí si totiž neví rady, jak jídlo ochutit.
Proto vám přikládám nejen vzorový jídelníček, ale tak pár vynikajících receptů.
Denně byste měli sníst menších 5-6 porcí. Zapomínat byste neměli na zdravou snídani, energeticky bohaté svačinky i na živiny bohatý oběd a večeři.
VZOROVÝ JÍDELNÍČEK BERTE POUZE JAKO INSPIRACI. Nemocní, kterým bezezbytkovou dietu nařídí lékař, by měli přesné složení svého jídelníčku probrat s lékařem nebo výživovým specialistou.
Zatímco některým osobám pribiňáček neuškodí, jiným nemusí prospívat. To samé platí pro různé potraviny a jídla.
Jednoduše řečeno, každému mohou střeva dráždit různé potraviny.
Bezezbytková dieta – recepty
Co bude dneska k obědu? A k večeři? Při bezezbytkové dietě je nejlepší jídelníček plánovat dopředu, klidně na celý týden.
V klidu si předem nakoupíte potřebné suroviny a vyhnete se tak nepříjemnému stresu, kdy budete muset rychle vymýšlet zdravé jídlo bez zakázaných surovin.
Pro vaši inspiraci jsem připravila 3 chutné recepty k obědu i k večeři.
Zapečené brambory se šunkou a sýrem (2 porce)
Suroviny:
- 200 g brambor
- 50 g dušené kuřecí šunky vcelku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 vajíčko
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dušenou šunku nakrájíme na kostky, cibuli a mrkev na kolečka.
Do menšího pekáčku vkládáme střídavě brambory, šunku a cibuli s mrkví. Vajíčko rozšleháme a osolíme a zalijeme brambory.
Posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme zapéct.
Kuřecí prsa se špenátovými listy (2 porce)
Suroviny:
- 2-3 kuřecí prsa
- 500 g špenátových listů
- 1 červená řepa
- smetana na vaření
- lžíce másla
- sůl
Prsa nakrájíme na kostky, osolíme, krátce osmahneme na másle a dusíme do měkka. Ideálně použijeme ghí.
Špenátové listy podusíme do měkka cca 3 minuty. Smícháme maso se špenátem, přilijeme smetanu, povaříme a necháme zhoustnout.
Podávat můžeme samotné nebo s bramborovými noky.
Pečený karbanátek (2 porce)
Suroviny:
- 100 g hovězího masa
- 100 g vepřového masa
- 1 den stará houska
- mléko či voda na namočení housky
- 1 vajíčko
- sůl a majoránka
- strouhanka ze staršího pečiva
Housku namočíme do mléka nebo vody a přidáme ji k masu společně s vajíčkem, solí a majoránkou.
Důkladně promícháme a z hotové směsi tvarujeme karbanátky. Položíme je do pekáčku, podlijeme vodu a dusíme.
Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Krůtí dušené maso se zeleninou a rýží
Suroviny:
- krůtí maso
- 5 lžic olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- zelenina dle chuti
- voda
- sůl a pepř
- bylinky
Krůtí maso nakrájíme na kostky. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme krůtí kostky a prolisovaný česnek. Restujeme cca 3 minuty. Podlijeme vodou a dusíme cca 20 minut.
Poté přidáme zeleninu a dusíme, dokud zelenina nebude měkká. Je-li nutné, dolijeme vodu.
Lehce osolíme a opepříme, případně ochutíme bylinkami dle chuti. Podáváme s rýží.
Telecí závitek (4 porce)
Suroviny:
- 4 plátky telecího masa
- 4 plátky libové krůtí šunky
- kyselá okurka
- 1 vařené vejce
- sůl, pepř
Plátek masa naklepeme a poklademe na něj šunku, kousek okurky a čtvrtku vajíčka. Zabalíme do závitku a prudce orestujeme na pánvi ze všech stran. Poté podlijeme vodou a dusíme, dokud nebude maso měkké a hotové. Podáváme s rýží nebo bramborem, případně dušenou zeleninou.
Rybí nákyp se sýrem
Suroviny:
- 2 ks rybí filety – treska či pangasius
- 4 ks vajec
- 200 g eidamu (30 %)
Mražené filety umeleme, přidáme na strouhaný sýr a do směsi vyklepneme 4 vajíčka. Osolíme a důkladně promícháme. Přidat můžeme zelené bylinku (pažitka, petrželka či kudrnka). Vložíme do vysypaného pekáčku a pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Ideální přílohou je lehká bramborová kaše.
Kuřecí rizoto se sýrem
Suroviny:
- kuřecí maso (např. z vařeného kuřete)
- rýže
- cibule, pórek, mrkev a hrášek
- sůl a pepř
- petrželka
Rýži uvaříme dle návodu. Vařené kuřecí maso osolíme, opepříme, lehce okmínujeme a rozdělíme na kousky. Cibulku osmahneme, přidáme nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Poté vše smícháme, dochutíme a posypeme strouhaným eidamem.
Sekaná s bramborem (4 porce)
Suroviny:
- 160 g telecího masa
- 200 g vepřové kýty
- 1 starší houska
- 40 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 20 g másla
- sůl, majoránka a kmín
Maso pokrájíme a umeleme. Samozřejmě si jej můžete nechat umlet u řezníka. Přidáme v mléce navlhčenou housku, vajíčko a koření. Promícháme a vypracujeme váleček. Vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a dáme péct při 180 stupních, dokud nebude hotová. Podáváme s vařeným bramborem.
Čtenářská zkušenost s jídelníčkem bezezbytkové diety
Do diskuze pod článkem nám přispěla čtenářka Argentina, takže její zkušenost zveřejňujeme i přímo zde:
Mám crohnovu chorobu 11 let, s bezezbytkovou dietou mám bohaté zkušenosti. Roky jsem byla živa z banánu, bílého jogurtu a rýže. Nic jiného jsem v sobě neudržela.
Pro začátečníky, kteří ještě nevědí, co snesou a co jim neublíží, přidávám radu: nejezte nic, co má slupky, jako např. právě rajčata, ale i luštěniny, jednak kvůli nadýmání, ale i ty slupičky na nich jsou peklo. Snad jen červená čočka je celkem bez problému.
Prostě nejíst nic, co by vaše střevo mohlo mechanicky dráždit, takže vynechat i hrubě mleté koření, oříšky, mák nebo jiná zrníčka, dále se obloukem vyhnout všem průmyslově zpracovaným potravinám, kde je spousta chemie, žádné hotovky do mikrovlnky, instantní polévky a omáčky, hlavně glutaman sodný je pro nás jed.
I zdánlivě neškodné potraviny, jako brambory, někdy nemusíte snášet. Ale po čase je zase zkuste zařadit do jídelníčku. Já je pár let nemohla a pak najednou mi nedělaly problém.
Chce to zkoušet, ale opatrně! Dá se na to všechno zvyknout, nemějte strach. Horší je to vysvětlit svému okolí, že biftek si fakt nedáte a nevadí vám to, že se na ně budete jen koukat, jak si pochutnávají. Všichni vás budou litovat, ale jen vy budete vědět, že než to peklo na záchodě prožívat zas a zas, tak si radši dáte mrkev na vodě a kuřecí na páře. Moc všem držím palce, ať to zvládnou 🙂
Čtenářka s přezdívkou Argentina
Bezezbytková dieta pro nemocné
Bezezbytkové dieta není určená pro lidi se zdravým trávícím traktem. Patří mezi léčebné diety. Není nutné dodržovat ji, pokud vám ji nenařídí lékař.
Začněte jíst zdravě, než bude pozdě. Dbejte, aby váš obvyklý jídelníček byl bohatý na všechny živiny, vitamíny, minerály a další důležité látky. Občas si zahřešte bez výčitek svědomí. Zdravý organismus to zvládne. Hýbejte se, protože pohyb má na zdravá střeva pozitivní vliv.
Dobrý den,
momentálně jsem poprvé v životě v akutním zánětu tlustého střeva a teprve ve Vašem článku jsem našla užitečné rady a doporučení pro bezezbytkovou dietu.. a že je dnes na internetu kdeco..
Děkuji za článek, který mi teď opravdu pomohl.
Přeji hezké dny a zdravím, Helena
Jsme rádi, Heleno, že jste našla užitečné tipy. Děkuji za pochvalu.
Přeji příjemný den. Informace v článku jsou jasné a přehledné. Hlavně souhlasím s tím, co píše pod článkem autorka. Vyzkoušela jsem tento způsob stravování před vyšetřením střev a opravdu tak skvěle, plná energie a nápadů jsem se už dlouho necítila. Jako by mi tělo děkovalo. No hurá, konečně mě nezatěžuješ a nemusím veškerou energii, kterou mám, používat na trávení.
Děkuji autorce za přehledný rozpis vhodných a nevhodných potravin.
Moc mi pomohl.
Olga
Děkujeme za pochvalu, Olgo,
těší nás, že se cítíte skvěle. Dietu budeme doporučovat i dále.
Přeji hezký den.
Dobrý den, také mi vaše rady pomohly. A recepty rozhodně vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat na ovesné vločky. Dříve jsem je používala jako vhodnou potravinu plnou vlákniny. A vláknina v bezezbytkové dietě být nemá. Však také jogurt s vločkami nedoporučujete. Tak, mohu vločky používat, nebo ne ? Děkuji Vám za odpověď. Jiřina
Dobrý den, děkuji za upozornění. Vločky skutečně dočasně vyřaďte z jídelníčku. Bezezbytková dieta je spíše chvilková záležitost třeba před operací nebo vyšetřením střev a žaludku. Na krátký čas vlákninu vyřaďte, ve zdravé stravě ale má místo, takže až dietu dokončíte, vločky opět jezte.
Přeji hezký den.
som osem dni po zapale hrubeho čreva, ako to je s cokoladou alebo sladkostami ?musim vsetko jedlo mixovat alebo staci vsetko poriadne požuť-maso , zemiaky zelenina. Ja si to popucim a pomali jem. Dakujem a inač konecne som sa dozvedel z vasho članku čo mozem jest. Super članok.
Dobrý deň,
čokoládu a sladkosti neodporúčam. Bezezbytková dieta netrvá až tak dlho, že by pacient bez čokolád nevydržal. Držte sa preto odporúčaných potravín a kombinujte ich. Tých pár dní či týždňov istotne vydržíte. Navyše nadbytok rafinovaných cukrov môže riziko zápalov zvyšovať, takže radšej neriskujte.
Prajem krásny deň.
Bezezbytková dieta je spíše chvilková záležitost??? Pacienti s IBD jí mají nadosmrti!!! Vy budete asi odborník… soudím i podle dalších Vašich rad. Článek o bezezbytkové dietě je celkem v pohodě, hlavně upozorňuje na to, že si pacienti musí sami vyzkoušet, jaké potraviny snáší bez problémů, Ale rady Lukáše Chládka jsou šílené.
Dobrý den,dnes začínám bezezbytkovou dietu.Jdu na virtuální kolonoskopii.Dekuji moc za tady,nápady,určitě se jich budu držet.Muj dotaz zní,můžu jednu kávu za den?.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Evo,
ve všeobecnosti se káva nedoporučuje a v článku je mezi nevhodnými potravinami a nápoji. Káva je poměrně dráždivá ingredience, takže bych s ní zbytečně střeva a žaludek nezatěžoval. Tahle dieta se drží pouze pár dní, takže si myslím, že Vám to rychle uteče a bez kávy ten krátký čas vydržíte.
Přeji hezký den a hlavně bezproblémové vyšetření.
Káva je správně mezi nevhodnými potravinami / nápoji. Ale je to z důvodu, že způsobuje překyselení. Pokud není sliznice střeva v pořádku, bude vás to pěkně dráždit a pak se jí sama vzdáte. Pokud jste dostala doporučení na bezezbytkovou dietu jen krátkodobě před kolonoskopií, je káva jako potravina / nápoj nevhodná z důvodu barvy. Před kolonoskopií se nesmí jíst a pít nic, co by střevo zabarvilo, tj. káva (už vůbec ne tzv. turek – chtě nechtě polknete i trochu sedliny), červené víno, sójová omáčka, silný černý čaj, červená řepa atd. Dále nic, co by ulpělo na sliznici, tj. koření jako kmín, různá semínka jako chia, sezam apod. Ideální jsou kaše, mixované polévky, prostě jídla, která bez problému „proklouznou“ útrobami a nenechají po sobě zbytky. Pro správně provedenou kolonoskopii je důležité dokonale vyčištěné střevo.
Dobrý den,
právě začínám kvůli kolitidě s touto dietou a chci se zeptat na příklady receptů. Obsahují v sobě mléko a smetanu, i když je mléko v nevhodných potravinách. Má se nahrazovat vodou? A káva chápu,že je nevhodná ,ale co třeba caro? Moc děkuji za odpovědi. Lucka
Dobrý den,
článek prosím berte pouze jako obecné doporučení. Přesný jídelníček by Vám měl sestavit přímo Váš ošetřující lékař. Pouze on zná stupeň Vašeho onemocnění a je tak schopen přesněji doporučit, co jíst. Přes internet nelze bohužel radit „na míru“. Každý pacient je jiný.
Přeji hezký den.
Přesný jídelníček na míru sestaví LÉKAŘ ?!
To je SCI-FI…
Mě vůbec neřekli , co mám vlastně jíst . Jak dlouho být na dietě, co jíst po akutní fázi onemocnění , prostě NIC .
Ani odborník, ani praktik.
S takovým přístupem se setkávají pacienti úplně běžně….
Dobrý den Soňo, mám bohužel úplně tu samou zkušenost, a to jsem již teď bohužel po částečné resekci tlustého střeva! Po akutním zánětu jsem dostala univerzální letáček pro bezezbytkovou dietu, který nemocnice zřejmě tiskne již 30 let. Konkrétní recepty žádné, takže člověk si na vše musí přijít metodou pokus omyl. Což v případě zánětu střeva úplně nechcete…
Každopádně v receptech v tomto článku mě dost překvapila ta zelenina (hrášek, zelené fazolky, brokolice), to bych si vůbec netroufla, ale možná je to o množství?
Dobrý den, mám dotaz, v jídelníčku je uvedena bramborová kaše, ale mléko je v nevhodných potravinách… co tedy použít do kaše? Děkuji
Dobrý den, do bramborové kaše stačí použít pouze brambory. Sice nebude tak jemná, ale jelikož dieta netrvá věčně, myslím, že se po tu dobu lze úplně bez problémů zaobejít o bez mléka.
Přeji hezký den.
ako dlho musim dodržiavať tekutu stravu po zapale hrubeho čreva. A kedy mozem prejst na tuhsiu stravu.
Dobrý deň,
ľutujem, ale toto je naozaj skôr otázka pre lekára, ktorý Vám diétu predpísal. Vždy záleží na závažnosti Vášho ochorenia, aktuálnom zdravotnom stave, stravovacích návykoch a preferenciách a podobne. Náš článok berte ako odporúčanie, nie ako „kamenné zásady“.
Prajem pekný deň.
Zdravím. Taky mám dotaz na CARO? Mohu pít alespoň 1 denně.
Dobrý den, Hanko.
CARO ani podobné obilné náhražky kávy nedoporučuji. Obiloviny a cereálie patří během bezezbytkové diety mezi zakázané potraviny, proto ani zpracované výrobky z nich nejsou žádoucí.
Nevím přesně, za jakým účelem dietu podstupujete, ale obvykle se drží před nějakým zákrokem nebo vyšetřením trávícího traktu a na to stačí cca. týden – 10 dnů.
Věřím, že ten týden bez oblíbeného Cara úplně v pohodě vydržíte. Navíc neobsahuje kofein, takže se nedá považovat ani za nějaký „povzbuzovač“, bez kterého by ráno nebylo ránem..
Přeji krásný den.
Dobrý den,
čeká mě za 3 dny kolonoskopie a dnes jsem omylem snědl jogurt s kousky ovoce (kousky jahod v jogurtu), může to ovlivnit vyšetření?
Děkuji.
Dobrý den, Josefe.
porušení diety před zákrokem teoreticky může být problém, ale myslím, že pokud Vás čeká až za 3 dny, tak kousky ovoce tělo zpracuje a vyloučí. Každopádně se držte všech doporučení, které Vám lékař jistě dal. Během vyšetření musí být střeva čisté, jinak mohou zbytky potravin v nich zkřeslovat výsledky prohlídky sondou. Kousek třešně múže připomínat nechtěný výrůstek na steně střeva a podobně. Proto se snažte mít střeva co nejčistější, aby během sondování nemohlo dojít k takovým „nesrovnalostem“.
Ať Vám to dobře dopadne..
Hezký den
Dobrý večer děkuji vám za vaše stránky je to zde vše krásně popsané a přehledné. Bezezbytková dieta jen dočasně? Já mám problém se střevem vytváří se mi srůsty a už jsem byla 2 krát na operaci a to nemusela být poslední… Já jsem si řekla že si upravím stravu a bezezbytková dieta mi byla doporučena, ale chci se zeptat jak mám nahradit vlákniny a sacharidy a spousty vitamínů? Mám výživovou poradkyni, ale ta mi moc neporadí jen mi řekla co můžu a co ne. Je super že tu máte recepty a bylo by možné jich zde dát víc?
Dobrý den. Tento článek je napsaný pouze jako doporučení a je pro lidi, kteří se chystají na nějaký zákrok, aby střeva pročistili. Neberte prosím článek jako „stravovací návod“ pro Vaši nemoc.
Váš zdravotní stav a to, co jíst můžete a co už ne, zná pouze Váš ošetŕující lékař. Není bezpečné cokoliv takto po internetu doporučovat. Vše musí zvážit lékař, obzvlášť po prodělaných operacích.
Pár receptů ale určitě přidáme. Děkuji za podnět a přeji pevné zdraví.
Dobrý den, do článku jsme přidali několik dietních bezezbytkových receptů. Přeji krásné svátky.
Lékaři neporadí vůbec nic. Dle toho co mi řekla diabetologie že dva až tři šálky kavy denně nevadí tak by si měla roztrhání diplom. Málem mě to stálo ledviny. Kávu již nepiji. Bohužel nemůžu ani žádné mlecne výrobky tak se jídelníček dost zužuje.
Dobrý den mám nařízenou 6t bezezbytkovou dietu.Jsem zoufalá nevím co mohu a co ne.Doktor říkal že kávu mohu i mléko tady se píše že ne.Pod brambory mohu dát do pekáče máslo?Toustoví chléb také mohu?
Děkuji Rousová
Dobrý den,
velice neradi bychom Vám radili nesprávně, proto bych se určitě držel doporučení lékaře. On totiž přesně zná Váš zdravotní stav, případné alergie, intolerance, váhu a důvod, proč Vám dietu naordinoval.
Články na internetu a různé on-line poradny berte spíše s rezervou. Jsou to vždy obecné tipy a rady, které ale nikdy plně nezodpovídají Vašemu aktuálnímu stavu. Brambory jsou poměrně „čistá“ potravina, káva a mléko ale mohou působit dráždivě. Vařit a péct doporučuji na vodě nebo nasucho.
Lituji, že jsem celkem neporadil, ale jak jsem psal, zdravotní stav je vždy jediněčný a doporučovat může pouze autorita, která tento jediněčný stav zná důkladně.
Přeji krásný den a brzké uzdravení.
Dobrý den,
Mam crohnovu chorobu už 21let. Až nyní jsem musela začít jíst bezezbytkovou dietu.Jen je těžké po tolika letech nyní začít. Donutilo mě to poněkolikáté vrácení bolesti břicha až křeče.
Dobrý den, Hanko, to nás velice mrzí. Věřím, že Vám náš článek alespoň v něčem pomůže. Přeji krásný den a pevné zdraví.
Dobrý den, mám crohna takže já mám bezezbytkovou dietu na furt a docela mi nesedí v tom jídelníčku hrášek ? a chtěla bych se zeptat jaký olej je vhodný na vaření? Děkuji za odpověď jinak váš článek mi dost pomohl 🙂
Dobrý den, prohledal jsem hned několik odborných článků a vśude se obiloviny a luštěniny /včetně hrášku/ doporučují, takže se hrášku nebojte. Je zdravý a prospěšný.
Doporučená:
Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek
Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony
Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle)
Maso: hovězí a telecí maso
Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy
Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán
Nedoporučená:
těžká tučná a masitá jídla, mléko a mléčné výrobky (obzvláště kravské), grilované a smažené potraviny, sladkosti, cukr, červené maso (hlavně zvěřina a jehněčí), datle, alkohol a černá káva, brambory.
Co se týče olejů, určitě volte rostlinné tuky, ideálně dobrý olivový olej. Pomůže i tento článek: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/10/10.pdf
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Vážený pane Sládku, ten seznam doporučených potravin pro bezezbytkovou dietu jste zkopíroval odkud??? Luštěniny? Paprika? Zelí? Houby? Citrusy? PECKY Z MELOUNA???? No dál to radši nečtu…
Dobrý den, děkuji za všechny Vaše přínosné komentáře a zkušenosti.
Musím ale upozornit, že veškeré informace jsou pouze všeobecné a nelze je paušálně aplikovat na každého pacienta, kterému se bezezbytková dieta nařizuje. Skutečně je to jak jste sama psala „každý si musí vhodný jídelníček otestovat sám na sobě, aby přesně pochopil, po kterých potravinách je mu těžko a které snese„. Někdo papriku či rajče/bez semínek/ zvládne, jiný ne.
Při přípravě článků čerpáme informace výhradně z relevantních zahraničních odborných stránek, takže si je odnikud necucáme /přikládám několik odkazů na ně, jmenují se v nich třeba i rostlinné margaríny, rajčata bez pecek a další, které jste jmenovala jako naprosto nevhodné, ale ony v určité míře pro určité pacienty vhodné jsou/. Osobně jsem dohledal i materiály, kde sami lékaři sestavili vzorové jídelníčky, opět ale ve všeobecné rovině(!!). Všechny tyto relevantní informace jsme použili do článku, a tedy nejde o nějaké soukromé dojmy a samozvaná tvrzení. Věc nelze plošně vnímat pouze na základě Vaší zkušenosti – každý člověk s Crohnem snáší něco jiného a podle toho musí být výslední, a ano, i doživotní jídelníček, být sestaven..
Každopádně děkuji za zkušenost a přeji hlavně hodně zdraví.
– https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/low-residue-diet-foods#1
– https://www.healthline.com/health/crohns-disease/low-residue-diet
Dobry den, jsem trochu zmatena. Dostala jsem v nemocnici pro maminku letak na bezezbytkovou stravu. Hledala jsem recepty, co ji varit. Mate tady napr. dyni, hrasek, coz je v zakazanych, ale hlavne restujete na tuku. Ten se ma davat az do hotoveho pokrmu. Tak ted nevim, jestli ty recepty mohu pouzit, abych ji neublizila. Dekuji Martina
Dobrý den,
doporučuji držet se informací, které Vám dal lékař. Zde na internetových stránkách není možné zohledňovat konkrétní zdravotní stav konkrétních pacientů, proto mohou být informace pouze „ilustrační“ a všeobecné.
V článku jsme zohlednili běžná doporučení, ale přesný zdravotní stav, případná jiná onemocnění, alergie a nesnášenlivost některých potravin zná pouze a jenom lékař, který maminku ošetřuje. Díky tomu, že její stav zná, může jí předepsat jídelníček, který se může v některých potravinách či jejich úpravě mírně lišit.
Vždy prosím dbejte nařízení ošetřujícího lékaře a ve složitých záležitostech se nespoléhejte na internet. Nikdo na něm totiž nezná přesný stav pacienta, proto na internetu nikdo nikdy neporadí „na míru“.
Přeji krásný den a mamince pevné zdraví.
Mamince dali v nemocnici jen strucne vhodne a nevhodne potraviny. Pokazde je tam jiny doktor, takze se neni s kym poradit. Jde o to, ze ztraci krev hemoroidama, tak ji davaji transfuze. Neda se to uz operovat. Takze se vlastne jedna o co nejhladsi pruchod stolice. Takze se snazim varit i podle vlastniho uvazeni. Dekuji moc Martina
Dobrý den. No nevím zda Vaše odpovědi jsou vhodné k různým onemocněním v akutních stadiích. Oš. lékař je Vám nikdy nepředepíše jídelníček. Ani nutriční terapeut. Je vždy na pacientovi, aby si z příslušných povolených potravin vybral a sestavil s lehkou dopomocí nutričního terapeuta sám. Jídelní lístky jsou omezující a nejste Vy ani my schopni na delší časové období jídelníček vytvořit. Zaráží mne však, jak na bezezbytkovou dietu dáváte míchaná vajíčka (smažené), nebo vaječnou pomazánku (dost težce stravitelná).
Dobrý den, děkuji za reakci.
Články připravujeme na základě /hlavně/ zahraničních lékařských a odborných webů, aby byla zaručena jejich bezpečnost a ověřitelnost. V nich se zmiňovaly i vejce a jídla z nich, ale přesně, jak jste psala, nelze je doporučit každému pacientovi. Ti se mohou řídit pouze doporučením lékaře, nebo jak jste psala, nutričního specialistu.
Články na našem webu bohužel můžeme držet pouze ve všeobecné rovině, abychom tvrzením nikomu neublížili. Proto vždy pro jistotu doporučuji vše konzultovat s ošetřujícím lékařem a neřídit se pouze dle volně dostupných informací, které nezohledňují a ani zohledňovat nemohou konkrétní stav konkrétního pacienta kvůli absenci vyšetření a posudku.
Přeji hezký večer.
Dobrý den, mám diagnostikovanou crohnovu chorobu, ale chtěl bych si dát dohromady nějaké použitelné recepty.
Na vaší stránce jsem pár tipů našel, jen zde uvádíte, že je krákodobá. Můžu vás požádat o radu či tip. Mnohkrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
obecně doporučuji řídit se tabulkou vhodných a nevhodných potravin, kterou najdete v článku. Seznam povolených je celkem dlouhý a tyto potraviny lze různě kombinovat a střídat.
Obsáhlý seznam receptů ado snídaně přes oběd až po večeři a svačiny jsem pro Vá dohledal zde — http://www.strevni-nemoci.cz/?site=dieta
I s dietou během Crohnovy nemoci si lze pochutnat a nejíst pořád jenom několik receptů dokola.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den, vaše stránka bezezbytkova dieta je moc dobrá. Moc se mi líbí. Jsem měsíc po operaci ileus a také, když mi bylo 12let. Držím dietu, zatím dobrý. Chtěla jsem vám zeptat, že jestli můžu jíst cibuli. Podle knížky psáno, že nesmí. Nebo jen tepelnou úpravu? Děkuji vám za odpověď. Přeji vám hezky den. Šebestíková
Ještě prosím dotaz, že jestli můžu jíst tousty?Nebo jen veku? Dekuji vám.
Dobrý den,
přikládám Vám stravovací manuál přímo z třebíčské nemocnice.
Cibule – není vhodná, nadýmá, mohou po ní vznikat koliky.
Veka – vhodná, stejně jako ostatní bílé pečivo, takže i bílé tousty.
Podrobněji zde – https://www.nem-tr.cz/data/editor/1448.pdf
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Dobrý den, chci se zeptat jestli tato dieta je vhodná pro člověka s ileostomiji a nádorem tlustého střeva? Moc děkuji za odpověď. Sedláková
Dobrý den,
jelikož Vaše onemocnění je hodně specifické a vhodná dieta musí být předepsaná každému pacientovi na míru, odkážu Vás na stránky sdružení českých stomiků, kde najdete veškeré důležité informace včetně doporučených potravin a vzorových jídelníčků.
Pouze na základě dotazu přes internet totiž nelze stanovit přesnou skladbu jídelníčku. Závažnost diagnózy a další doporučení musí posoudit vždy lékař.
https://www.ilco.cz/zivot-se-stomii/strava/
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Dobrý den,
náhodou jsem objevila tento článek, a byť může být v některých částech pro úplné laiky zajímavý, obsahuje závažné odborné chyby. Nejen že není možné kombinovat dietu pro onemocnění střev, ale „také pro shození pár kil“, rozhodně však není dieta určena při střevní neprůchodnosti jak udáváte, protože tak závažný stav vyžaduje absolutní zákaz perorálního příjmu stravy. Citace výživového poradce, ve které se uvádí že „Základem stravy se tak stává maso, vejce, mléčné výrobky, oříšky…“ není úplně vhodná, oříšky jsou totiž jednou ze zakázaných potravin vlákninu obsahujících. V tabulce s výběrem potravin jsou chyby řekněme jen kosmetické, ale v receptech uvádíte i přidání rajčat, paprik, hrášku apod. To jsou potraviny u bezezbytkové stravy zakázané. Zamyslela bych se i o nevhodnosti tepelného zpracování tuků v kontrastu s doporučováním přepuštěného másla – dle mého názoru také nevhodné. Z odborného hlediska článek páchá více škody než užitku.
Dobrý den,
děkujeme za upozornění. Článek zkontrolujeme. Jinak co se týče dostupných zdrojů informací – článek zohledňuje všeobecná doporučení.
Pro konkrétní dietu a skladbu jídelníčku vzhledem k aktuálnímu nebo prodělanému onemocnění vždy doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem, který má přesný přehled o stavu pacienta.
Články na různých webech mohou být vždy pouze všeobecné, protože redakce stav pacienta nezná, proto nelze jídelníček doporučovat na míru každého z nich.
Tyto recepty jsou pouze vzorové a orientační a fungjí jako přibližná osvěta přiblížení jejich skladby pro čtenáře.
Děkuji za pochopení a přeji krásný den.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. To že plánujete revizi článku mě těší. Rozumím tomu že články mohou být obecné, nesmí však obsahovat faktické chyby. Téma je nadpisem jasně dané, a u bezezbytkové diety dát příklad receptů obsahujících cibuli, hrášek, pórek, a případně doporučit přidání papriky a rajčat do pokrmu rozhodně není dobré. Tato „přibližná osvěta“ je matoucí pro případné pacienty, kteří se pak obrací na nutriční ambulance zmatení, se žádostmi o vysvětlení – osobní zkušenosti.
Hezký den..
Přesně toho jsem si všimla i já. Mám crohnovu chorobu 11 let, s bezezbytkovou dietou mám bohaté zkušenosti. S hrůzou jsem četla Vaše recepty s rajčaty, paprikou, hráškem a podobnými naprosto nevhodnými potravinami. Roky jsem byla živa z banánu, bílého jogurtu a rýže. Nic jiného jsem v sobě neudržela. Pro začátečníky, kteří ještě nevědí, co snesou a co jim neublíží, přidávám radu: nejezte nic, co má slupky, jako např. právě rajčata, ale i luštěniny, jednak kvůli nadýmání, ale i ty slupičky na nich jsou peklo. Snad jen červená čočka je celkem bez problému. Prostě nejíst nic, co by vaše střevo mohlo mechanicky dráždit, takže vynechat i hrubě mleté koření, oříšky, mák nebo jiná zrníčka, dále se obloukem vyhnout všem průmyslově zpracovaným potravinám, kde je spousta chemie, žádné hotovky do mikrovlnky, instantní polévky a omáčky, hlavně glutaman sodný je pro nás jed. I zdánlivě neškodné potraviny, jako brambory, někdy nemusíte snášet. Ale po čase je zase zkuste zařadit do jídelníčku. Já je pár let nemohla a pak najednou mi nedělaly problém. Chce to zkoušet, ale opatrně! Dá se na to všechno zvyknout, nemějte strach. Horší je to vysvětlit svému okolí, že biftek si fakt nedáte a nevadí vám to, že se na ně budete jen koukat, jak si pochutnávají. Všichni vás budou litovat, ale jen vy budete vědět, že než to peklo na záchodě prožívat zas a zas, tak si radši dáte mrkev na vodě a kuřecí na páře. Moc všem držím palce, ať to zvládnou 🙂
Děkuji , sdílím stejný názor….
Dobrý den,nedá mi to a musím.si bohužel rýpnout..jak může někdo napsat,že je bezezbytkova dieta pestrá? To může opravdu jen někdo,kdo sestavuje jídelníček max.na týden…když si člověk uvědomí,že může jíst jen bílé pečivo,tvaroh,jogurt,rýží,brambory,těstoviny a maso,navíc při tepelné úpravě dušením nebo pečením,nesmí se používat koření,tak vám z toho vyjde jedno a to samé jídlo se stejnou chuti a je jedno,jaké maso se pouzije…všechno chutná stejne..bez zeleniny a ovoce člověk opravdu trpí,pokud není vysloveně „masozrout“..zkoušeli jste někdy sestavit jídelníček na týden,aby byl opravdu pestrý a tím pádem i jedlý? Aby se na tom dali žít několik let? Sama jsem se snažila si ho rozepsat,u 4.dne už byl problém,protože složení jídla je stejne a všechno chutná stejně a začala jsem být vzteklá a hlavně ten hlad…nicméně jsem zvolila variantu umělé enterální výživy,která alespoň obsahuje základní živiny,minerály,stopové prvky,které bohužel v bezezbytkove nejsou…my crohnari to máme prostě blbe…:( Nechtěla jsem se vás ničím dotknout,je to jen reakce na to,že bezezbytkova je pestra..jsem na ní už půl roku,už nesnáším banány,které jako jediné ovoce můžu,nemůžu rýží ani vidět,navíc mam pocit,že je mi po ní hůř a stejně mám hlad….takže už radši ani normální jídla nejím,max.suchou veku,občas tvaroh,občas eidam 30%..po marmeládách mě pálí žáha,po jablečné pyré přijde nadýmání a bolesti ve střevech..do všeho se přidávají škroby,zahušťovadla,nechápu,proč se do žervé přidává skrob,nebo do presnidavky..vzdyt to tělo nechápe,proč je v jablečné pyré ještě nějaký škrob z brambor….jinak holt enterální výživa…bezezbytkova mě naučila nejíst 🙁
Dobrý den,
děkuji za reakci i popsání vlastní zkušenosti. Mrzí mě, že Vás podráždilo právě slovo „pestrá“, ale je to spíše slovo na uklidnění lidí s problémy, kterými trpíte i Vy a to ve smyslu, že nejde o vyřazení naprosté většiny potravin. Ano, dieta je jistě omezující, ale z dostupných zdrojů jsme dohledali zajímavé recepty, které dovolují aspoň nějaké střídání chutí.
Jistě sama uznáte, že třeba Těstovinový salát s kuřecím masem a dýní chutná jinak, než Vepřové medailonky s bramborovou kaší a jinak než třeba Kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí.
Vyjmenoval jsem zde 3 recepty se zcela jinými surovinami, ze kterých má každá úplně jinou chuť a to i pokud není právé výrazně kořeněná.
Chápu, že pokud diteu držíte dlouhodobě, a pravděpodobně máte hodně omezené spektrum surovin (jak jste sama vyjmenovala), mohou se dostavit pocity nechutenství a frustrace. Možná jste předtím výrazně solila a kořenila, ale tyto chuťové preference nelze aplikovat plošné na všechny pacienty.
Jak jsem psal, článek nemá lidem tuto specifickou dietu znechutit a vystrašit je před ní (jinak by ji možná ani nedodržovali ani pokud by jim byla předepsaná lékařem), ale naopak je trošku uklidnit, ubezpečit, že je tam „jak-takž“ chutný a zajímavý jídelníček a stále aspoň nějaký výběr surovin.
Na Vaše nemoci máte možná jinak sestavený jídelníček, než by dietolog sestavil člověku s jinou nemocí v jiném stadiu rozvoje. Jídelníčky se sestavují se zřetelem na vék, zdraviotní stav, preference a potřeby pacientů, takže se často mohou v mmnohém lišit. A tedy Váš jídelníček se může lišit od jídelníčků jiných, kteří jsou s ním třeba spokojenější.
Naše stránka není lékařská poradna a v redakci ani žádný lékař stabilně nesedí, proto můžeme publikovat pouze všeobecné články a bezpečné tipy, které ale vyšetření, diagnózu a léčbu nenahrazují.
Děkuji za pochopení a popřeji aspoň hodně zdraví, když už ten jídelníček máte takový ochuzený.
Přeji krásný den.
Máte pravdu, není to jednoduché. Ale nevzdávejte to. Já se po 11 letech s crohnem naučila si absolutně všechno připravovat sama. Např. jako základ pro pomazánky si nechám přes noc vykapat bílý jogurt přes utěrku. Zbyde vám fantastická domácí „lučina“ a vykapaná voda je „actimel“. Kupovanou pomazánku nebo pomazánkové máslo by moje střevo nerozdýchalo. Čtete si složení potravin na etiketě? Začněte to dělat!!! No a do toho základu na pomazánku přimixovat cokoliv, co vám nedělá problém. Jednou šunku, jindy strouhanou mrkev nebo vajíčko natvrdo, možností je dost, věřte mi. Stejné je to s přesnídávkami. Proč bych kupovala něco se spoustou chemických přísad, vyrobené z bůhví jaké kvality jablek? Umím si nastrouhat jablko sama. Na začátku vám to zabere víc času, přemýšlet co snesete a pak si to jídlo doma připravit. Časem to bude lepší. Období vzteku z hladu jsem neměla, nemoc nastoupila tak rychle, že jsem nestačila koukat a najednou jsem byla kost a kůže. Neudržela jsem v sobě naprosto nic. Jsem ráda, že žiju.
Jsem osmý den po resekci tlustého střeva.Obdržel jsem sice vorový jídelníček, ale : jak uvařit bramborou kaši, aby to byla kaše, jak uvařit špenát a podobně. Jestli máte možnost mě napsat nějaké postupy(recepty) budu velice rád.Děkuji.Přeji pěkný den.
Dobrý den,
lituji, ale nemáme přehled o přesném jídelníčku, který Vám byl předepsán. Povolené a zakázané potraviny jsou uvedeny přímo v článku. Stejně tak i několik receptů.
Mohou se jíst rostlinné tuky, občasně máslo (pokud lékař neurčil jinak). A recept na fajn kaši? Rozvařit brambory, rozmačkat, přidat pár lžic rostlinného tuku (Rama, Perla, veto a pod), případně ještě kousek másla. Mléko ne. Kaše bude stejně jemná a vláčná. Mléko nahraďte měkkým sýrem Lučina nebo žervé. Vše pokud lékař neurčil jinak!
Přikládám pár odkazů na relevantní odborné stránky s dalšími recepty a tipy.
https://www.homolka.cz/data/upload/files/05_e_nnh_013_pouceni-pacientu–dieta-c–5a—dieta-s-omezenim-zbytku.pdf
https://www.jidelny.cz/recepty.aspx?dietaID=8&strana=2
https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bezezbytkova-dieta-224601?medical_advisory_slug=
http://forum.crohn.cz/_forum/viewtopic.php?t=735
https://www.bezhladoveni.cz/bezezbytkova-dieta/
Přeji hezký den, pevné zdraví a dobrou chuť 🙂
Mnohokrát děkuji a přeji pěkný den.
To myslíte vážně? Radit lidem, aby si do bramborové kaše přidali Ramu, Perlu a podobné chemické „perly“??? Pro Ludvíka: pokud smíte máslo a mléko, rozšlehejte (nejlépe el. šlehací metlou – ne tyčovým mixerem) rozvařené brambory s máslem a mlékem. Pokud mléko nesmíte, zřeďte kaši vodou slitou z uvařených brambor, kterou při zcezení zachytíte. Rozdíl v chuti není až tak velký.
Zdravím, měl bych dotaz, mám bezezbytkovou dietu a tam je napsáno ze muzu zralé banány. Ale muzu i prezrale nebo naopak ještě nedozrale zelené? Děkuji
Dobrý den, prohledal jsem více zdrojů a všechny jmenují shodně pouze zralé, rozmačkané banány. Takže i ty přezrálé, ale určitě ne nezralé.
Přeji hezký den.
Dobrý den, mohu na bezezbytkové dietě špaldové pečivo? Nějak se mi nechce jíst obyčejné bílé pečivo jako je toastový chléb apod. Děkuji 🙂
Dobrý den, bohužel ne. Bílé pečivo se doporučuje právě proto, že jde o skoro „prázdné kalorie“. Bílé pečivo má minimum prospěšných látek a téměř žádnou vlákninu. A právě vláknina je to, co v bezezbytkové dietě být nesmí, respektive v co nejmenším množství, protože ve střevě zůstává dlouhou dobu a tráví se pomalu.
Špaldové pečivo, jiné celozrnné pečivo a celozrnné mouky jsou právě velice bohatým zdrojem vlákniny, takže během této diety nejsou vhodné.
Až dietu přestanete držet, celozrnné výrobky samozřejmě doporučuji.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den, teda skoro mi přijde, že chcete někoho zabít. Recepty absolutně nesedí pro bezezbytkovou dietu, pro začátek pepř, hrášek a cibule…? Smažení na másle? To nemyslíte vážně.
Prosím, zrušte tuto stránku, pište si o hubnutí skrz keto a podobných pitomostech, ale tohle je o zdravotní dietě a tímhle byste mohl někomu vážně ublížit. Nebo aspoň požádejte nějakého výživáře, ať Vám to spravuje, beztak akorát tlumočíte blbiny z internetu.
Pro čtenáře, prosím, nevařte podle tohohle, můžete si vážně ublížit! Pokud máte předepsanou bezezbytkovou dietu, nejspíš jste ve stavu, kdy můžete přijít o kus střeva nebo dokonce zemřít. Tenhle pán to zjevně neví.
Zřejmě na internetu opsané slátaniny.
Dobrý den, mám po operaci divertikulozy tlustého střeva. Prosím, o sdělení, jak dlouho dodržovat bezzbytkovou dietu. Děkuji