Při odchodu z vyhřátého domova se halíme do teplých kabátů. Přes chundelaté čepice a šály nám pomalu není vidět do obličeje a bez rukavic by nám křehly prsty u rukou.
Taková je zima. Sychravá, nevlídná a tuze chladná. Na duši nás tu a sem zahřejí jemné sluneční paprsky a pohled na bílou sněhovou pokrývku na horách. Ohřát se však můžeme pomocí vydatných polévek.
Proč bychom vůbec měli jíst polévky a další teplá jídla?
Stejně jako se v létě a zimě rozdílně oblékáme, měli bychom se také jinak stravovat. Zatímco letní jídelníček by měl být založený na ochlazujících potravinách, ten zimní by měly tvořit především zahřívací potraviny. A důvod? Nejen podle staré východní kultury mají potraviny termický vliv na lidský organismus. To znamená, že potraviny mají schopnost vyvolat pocit tepla nebo chladu.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
CO ZPŮSOBUJE TERMICKÝ VLIV POTRAVIN? Za touto vlastností stojí odlišné složení potravin, obsah bílkovin, různé fytochemické látky či úroveň stravitelnosti té či oné potraviny. A právě pro strávení potraviny souvisí vynaložená energie organismu. Uveďme si srozumitelný příklad. Konzumací “chladných potravin” je organismus nucen spotřebovávat více energie, aby se zahřál. Tím však oslabuje svůj imunitní systém, a proto jsou v chladném období vhodnější zahřívací potraviny.
Schopnost rozlišit, které potraviny jsou vhodné a které nikoliv, máme podvědomě zakódováno v sobě. Zatímco v létě nás “odrazují” teplá a těžší jídla, v zimě po nich naopak toužíme. Bohužel ne vždy se tím smyslem řídíme a často za to může i dobrý úmysl hlídat si zdravý jídelníček. Poctivě si připravujeme zeleninové saláty a pijeme šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny, aniž bychom tušili, že tím oslabujeme imunitní systém.
Zahřívací potraviny a hubnutí
V zimě bychom měli dávat přednost potravinám se zahřívacím účinkem, které organismus neoslabují, a naopak mu prospívají. Patří sem vydatné zeleninové a luštěninové polévky, vývary, tepelně upravená zelenina a maso za použití vhodného koření a bylinek.
Jako názorný příklad si uveďme pár příkladů potravin, které jsou vhodné, které neublíží a kterým bychom se měli v vyhnout. A ze kterých připravíme skvělé zimní polévky!
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Zahřívací potraviny:
- Kuřecí, jehněčí, kozí, srnčí a kančí maso, kachna a krůta, vnitřnosti, bažant, pstruh, úhoř, tuňák, humr, losos, slávky
- Kozí sýr a mléko
- Mrkev, cibule, sladké brambory, pórek, křen, pažitka, dýně
- Meruňky, broskve, jahody, mango, papája, třešně, hroznové víno
- Pohanka, oves, rýže, jáhly, sója
- Vlašské ořechy, piniová semínka, mák
- Fenykl, bazalka, kopr, badyán, zázvor, česnek, oregano, rozmarýn, vanilka, tymián, hořčice, muškátový oříšek, hřebíček, skořice, pepř, chilli
PRO KOHO JSOU ZAHŘÍVACÍ POTRAVINY NEVHODNÉ? Na pozoru by se měli mít lidé trpící vysokým krevním tlakem či sklony k migrénám a nervozitě. Opatrné by měly být také ženy v menopauze a hyperaktivní lidé, které mohou tyto potraviny podněcovat k větší aktivitě.
Neutrální potraviny:
- Hovězí a telecí maso, kapr
- Vejce, máslo, tvaroh
- Zelená, listová a kořenová zeleniny (brambory, kedlubny, červená řepa, růžičková kapusta, květák, zelí)
- Avokádo, švestky, fíky, ananas, datle
- Proso, pšenice, žito, červená sója, rýže
- Cizrna, čočka, fazole, hrách, arašídy
- Lískové oříšky, mandle, sezamová semínka
- Šafrán, med, lékořice
Ochlazující potraviny:
- Mléko
- Syrová zelenina (rajčata, okurky, papriky, čekanka, chřest, celer, cuketa a další)
- Tropické a subtropické ovoce
- Studené zeleninové a ovocné šťávy
Zahřívací potraviny mají ještě jeden pozitivní účinek. Některé z nich dokáží zrychlit metabolismus údajně až o 15 %! To znamená, že tyto potraviny pozitivně působí při hubnutí. Jedná se zejména o ostřejší druhy koření (např. skořice, zázvor, kari, paprika, pepř a další). Pokud však člověk konzumuje studené zeleninové a ovocné saláty, organismus se musí ohřát sám a to tak, že si začne ukládat tuky. Zeleninu tedy poduste, povařte nebo ji osmahněte na trošce olivového oleje.
Dýňová polévka zaručeně zachutná a příjemně ohřeje
A nyní k samotným polévkám aneb jak říká staré české přísloví: “Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt”. Již naši předkové si polévky dopřávali den co den. Jejich příprava byla a je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Husté a vydatné zimní polévky nejen zahřejí, tělu dodají potřebné tekutiny, vitamíny, minerály a další látky. A jelikož zelenina obsahuje málo kalorií, své linii rozhodně neublížíte, právě naopak.
A proto si nyní řekneme pár receptů na vydatné a zdravé polévky, které nám v zimě dodají tolik potřebnou energii. Základem je nejen sezónní zelenina, ale také luštěniny a brambory. Mezi nejoblíbenější polévky patří dýňová polévka, čočková polévka, hrachová polévka, fazolová polévka, květáková polévka či brokolicová polévka. Chybu však neuděláte ani s polévkou z červené řepy či mrkve.
TIP NA VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKU: Vánoce se blíží a k tradiční štědrovečerním pokrmům patří právě rybí polévka. Recept na ní a další “zdravější” vánoční recepty najdete v našem článku Vánoce: Stejně chutné, ale zdravější!
Vynikající dýňová polévka s chilli
Dýně je bezpochyby velmi oblíbenou surovinou na podzim a v zimě. Lze z ní připravit opravdové dobroty včetně skvělé dýňové polévky. A když do ní přidáme chilli, bude pořádně pikantní! A navíc, jak víme, má chilli dobrý vliv na hubnutí.
Suroviny:
- 800 g dužiny z dýně (bez semínek)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 karotka
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce kari
- 1 lžička třtinového cukru
- hrst opražených dýňových semínek
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce dýňového oleje
- sůl a pepř
- 200 ml kokosového mléka
Na rozehřátém másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
Vložíme nakrájenou dužinu z dýně a pár minut opékáme. Poté přidáme pokrájenou karotku, kari, třtinový cukr a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 min do změknutí zeleniny.
Osolíme, opepříme a vsypeme nasekanou chilli papričku. Vlijeme kokosové mléko. Stáhneme z ohně a důkladně rozmixujeme, až získáme jemný krém.
Polévku ozdobíme dýňovým semínky a pár kapkami dýňového oleje.
Báječná, chutná a výživná dýňová polévka
Tradiční čočková polévka pro celou rodinu
Čočková polévka patří ke stálicím mezi českými tradičními polévkami. Základní surovinou je čočka, ale potřebovat budeme také zeleninu a chybět samozřejmě nesmí kvalitní klobása, která polévce dodá ten správný říz.
Suroviny:
- ¾ – 1 hrnek čočky
- 3 šalotky
- 1 mrkev, petržel a kousek celeru
- 2-3 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 klobása
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- sůl a pepř
- hladkolistá petrželka
Čočku vsypeme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme stát minimálně hodinu, nejlépe přes noc. Na troše oleje zpěníme na drobno nakrájené šalotky a kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme nakrájenou klobásu a nakonec i scezenou čočku a brambory. Promícháme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme česnek a majoránku a vaříme cca 45 minut. Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Vydatnou zimní polévku lze připravit z různých druhů čočky
Polévka z červené řepy s balzamikovým octem
Červená řepa je úžasnou potravinou plnou všech důležitých a zdraví prospěšných látek, jako je vitamín C, kyselina listová, draslík, křemík či selen. Má pozitivní vliv na trávicí systém, posiluje imunitu a působí jako silný antioxidant. Kromě oblíbeného boršče si doma můžete připravit polévku s jemnou sladkokyselou chutí.
Suroviny:
- 4 středně velké řepy
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 cibule
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- 1 bílý jogurt (zakysaná smetana)
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl, pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- pažitka
Na kostičky nakrájenou červenou řepu osolíme a povaříme ve vodě do měkka (cca 45 minut). Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme uvařenou řepu a lehce orestujeme.
Poté přidáme rajčata, zalijeme vývarem a ještě pár minut povaříme. Polévku rozmixujeme na hladký krém a ochutíme česnekem, solí, pepřem, balzamikovým octem a případně tymiánem. Na talíři polévku ozdobíme bílým jogurtem či smetanou a čerstvou pažitkou.
Červená řepa by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměla chybět
TIPY NA CHUTNÉ A ZDRAVÉ RECEPTY Z ČERVENÉ ŘEPY aneb připravte si červenou řepu 14x jinak!
Lahodná krémová květáková polévka s rozmarýnovými krutóny
A na závěr si dovolím dát prostor mému osobnímu polévkovému favoritu. Když chci porušit zdravou výživu, dopřeji si smažený květák. Mám jej ráda od dětství a nedám na něj dopustit. Jako dospělá jsem přišla na to, že z květáku lze uvařit i jiná jídla. Třeba krémovou květákovou polévku.
Suroviny:
- 1 menší květák
- 1 brambora
- 1 pórek (bílá část)
- 1 litr zeleninového vývaru
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl a pepř
- olej
- chleba a rozmarýn na krutóny
Květák rozebereme na růžičky, bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky a pórek na kolečka. Na másle osmahneme kolečka pórku, zalijeme vývarem a přidáme květák s bramborou.
Zelenina by měla být ponořená. Uvaříme do měkka (cca 10 – 15 minut). Poté vyjmeme pár růžiček květáku a zbytek polévky rozmixujeme na hladký krém. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.
Znovu krátce povaříme a vrátíme celé růžičky. Mezitím kostky chleba promícháme s olejem a rozmarýnem a upečeme v troubě při 200 °C do zlatova.
Z květáku lze připravit opravdovou vitamínovou bombu