Každý den o nich slýcháme v různých reklamách a doporučeních a většina z nás si uvědomuje, že pro zdravý životní styl jsou nezbytná. Kolik z nás ale doopravdy ví, co to vlastně probiotika jsou, jak se liší od prebiotik a k čemu jsou v našem organismu dobrá? Potraviny s přidanými nebo přirozeně se vyskytujícími probiotikami a prebiotikami bychom měli jíst mnohem častěji než tomu u většiny z nás je, mohou nás totiž ochránit před všemožnými problémy, které s sebou nese dnešní způsob života spousty z nás.
Existují i zdraví prospěšné bakterie?
Až někdy uslyšíte, že probiotika se řadí mezi mikroorganismy, zbytečně se nelekejte. Mikroorganismy totiž nemusí být jenom patogenní, tedy takové, které nám škodí, ale určité druhy mohou našemu tělu prokázat i značnou službu. Probiotika jsou sice bakterie patřící do skupiny bakterií mléčného kvašení, ale rozhodně si je nepleťte s bakteriemi, které u lidí vyvolávají některá onemocnění.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Probiotické bakterie fungují přesně opačně, chrání totiž naše tělo před vznikem různě zákeřných nemocí a zároveň nám pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru, od níž se rovněž odvíjí mnoho životně důležitých pochodů v organismu.
Kde takové bakterie najdeme
Probiotika se přirozeně vyskytují v některých potravinách, jmenovat bychom měli zejména zakysané mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry a kefírová mléka. Tento druh potravin bychom měli konzumovat nejlépe každodenně, jelikož mléčné výrobky nám kromě zdravých probiotik dodávají i nezbytný vápník, jehož hlavní funkce v našem těle je jistě každému dobře známá.
Některým lidem však může příjem mléčných výrobků způsobovat jisté zažívací potíže, mnoho z nás je totiž alergických na mléčnou bílkovinu, nebo nedokáže zpracovat mléčný cukr – laktózu. V takovém případě je nezbytné přijímat probiotika z jiných zdrojů. Kromě doplňků stravy zakoupených v lékárně, kde máte tyto „hodné bakterie“ již v koncentrovanější formě, můžete do jídelníčku zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo takzvané pickles, což je zkvašená zelenina bohatá na probiotické bakterie. Většinou jsou však zakysané mléčné výrobky v určitém množství dobře tolerovány i u lidí trpících laktózovou intolerancí, v těchto produktech je totiž mléčný cukr již částečně naštěpen.
Někdy můžeme probiotika nalézt i ve fermentovaných sójových produktech, což ocení zejména vegetariáni, vegani nebo lidé vyznávající jiný alternativní směr stravování. Probiotika mohou být přidávána i uměle do některých hotových výrobků, týká se to hlavně pokrmů pro děti, u nichž by se adekvátní denní příjem probiotik měl rovněž hlídat.
Nepleťte si probiotika a prebiotika
Už víme co jsou probiotika a kde se vyskytují, ale co když je zaměňujeme s prebiotikami? Ano, i takto mírně pozměněné slovo může mít úplně jiný význam a prebiotika jsou toho důkazem. Prebiotika totiž nejsou bakterie mléčného kvašení, nýbrž živiny, díky kterým se probiotika v našem organismu přirozeně tvoří a bez jejichž přísunu bychom měli probiotik – zdravých bakterií velký nedostatek. Prebiotika rovněž přijímáme z potravy, zdrojem jsou však jiné potraviny než je tomu u probiotik.
Prebiotika jsou chemickým složením převážně polysacharidy, oligosacharidy, fruktooligosacharidy, které se nejvíce vyskytují jako nestravitelná složka zeleniny, ovoce, luštěnin či některých obilovin. Výše zmíněné sloučeniny jsou vhodnými živinami pro probiotika právě z toho důvodu, že jsou pro naše tělo nestravitelné, a tak se dostanou až do tlustého střeva, kde jsou schopné fermentovat a jsou zdrojem energie pro růst hodných bakterií.
Prebiotika existují i synteticky vyrobené, těmito někteří výrobci fortifikují výrobky jako jsou sladké tyčinky, anebo třeba pečivo. Prebiotika ve formě oligosacharidů se ve velkém množství vyskytují také v mateřském mléce, proto bychom při absenci kojení měli zvážit jejich přísun v dětství jinou cestou.
Proč je zdravá střevní mikroflóra tak důležitá?
Už bychom měli mít přehled o tom, co to jsou probiotika a jak se liší od prebiotik a dokonce už víme i to, kde je najdeme. Proč je ale v mnoha výživových doporučeních kladen takový důraz na dostatečný příjem těchto mikroorganismů a jejich živin? Probiotika tvoří střevní mikroflóru, která má vliv nejen na správné zažívání, ale i na mnoho jiných funkcí našeho organismu.
Tyto pozitivně působící bakterie nás totiž chrání před škodlivými, patogenními mikroorganismy. Ty díky nim špatně ulpívají na stěnách střeva a tím mají blahodárný vliv na naše celkové zdraví a imunitu. Dále probiotika dokáží v tlustém střevě syntetizovat některé vitamíny skupiny B a vitamín K, které jsou důležité při mnohých fyziologických pochodech v našem těle.
Nedejte rakovině šanci
Probiotika jsou uznávána i jako skvělá prevence před kolorektálním karcinomem, jedním z nejčastějších nádorů u nás. Tyto hodné bakterie totiž dokáží blokovat přeměnu dusičnanů přijatých potravou na dusitany, které mají kancerogenní účinek a tak viditelně snižují riziko rakoviny.
V neposlední řadě má střevní mikroflóra význam i při trávení tuků s vysokým obsahem mastných kyselin s krátkým řetězcem a při zneškodňování toxických látek. Mezi bakterie mléčného kvašení s probiotickým účinkem se řadí zejména Lactobacillus, Bifidobacterium a Enterococcus, které jsou dnes nejvyužívanější. Bakterie mléčného kvašení mimo jiné snižují pH ve střevě, což okyseluje střevní obsah a zlepšuje se celkové vstřebávání některých nezbytných minerálů jako je vápník či hořčík.
Dostatečný přísun probiotik a prebiotik stravou bychom si měli hlídat i v případě, že nemáme zdravotní obtíže, ale v určitých případech bychom jim měli věnovat zvýšenou pozornost. Přísun zvýšeného množství probiotik je dobré zvážit například před delší cestou do zahraničí u které víte, že se budete stravovat jinak než doma, ale také při onemocněních, na jejichž vyléčení musíte brát pravidelně antibiotika.
Antibiotika jsou totiž léky, které kromě patogenních bakterií zabíjí i ty zdraví prospěšné, čímž také poškozují přirozenou střevní mikroflóru. Postižená střevní mikroflóra se může projevit různými zažívacími obtížemi, při dlouhodobé nedostatečnosti probiotik si můžeme koledovat i o mnohem komplikovanější zdravotní obtíže. Některé zdroje uvádí navíc i vliv probiotik a prebiotik na snížení vstřebávání cholesterolu ve střevě, což je výbornou ochranou před vznikem kardiovaskulárních chorob.
Pokud jste dosud nepřikládali probiotikám až takový význam, jistě se váš postoj ode dneška zlepší. Tyto prospěšné mikroorganismy nám totiž přinášejí nespočet benefitů, díky kterým se budeme moci těšit plnému zdraví mnohem déle. Pokud nedokážete adekvátní příjem probiotik zajistit přírodní cestou, rozhodně se nebojte využít dobré bakterie jako doplněk stravy a uvidíte, že si vás vaše tělo bude díky zdravé mikroflóře mnohem více hýčkat. Zkuste to sami a schválně, jestli poznáte nějaký rozdíl.