Kimchi (čte se a u nás se i často píše Kimči) je národní korejské jídlo připravené z kvašené a nakládané zeleniny společně s dalšími ingrediencemi.
Jak už to u národních jídel bývá, neexistuje jeden jediný správný recept. Receptů na pikantní kimči je nespočet, každá korejská rodina má svůj vlastní. Podává se jako příloha s rýží, polévkou či jiným hlavním jídlem.
Proč ale nějakému salátu až z daleké Koreje věnujeme celý článek? Kimči totiž není obyčejný salát. Kromě neobyčejné chuti se jedná o velmi zdravé jídlo, které si našlo cestičku do různých koutů světa včetně naší naší malé krásné země. O kimči se tvrdí, že zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a má spoustu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Co je kimchi?
Národní korejský pokrm kimči je domácí kvašený salát, který Korejčané nejčastěji s rýži konzumují dennodenně už přes 2 000 let. Kvašení je přitom osvědčený celosvětově známý a používaný způsob, jak uchovat sezónní zeleninu přes celou zimu, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek.
PRODEJ KIMCHI | |
---|---|
KIMCHI od HuhuChilli | |
KIMCHI od Allnature |
Kvašením si zelenina uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Však si stačí vzpomenout jenom na úplně obyčejné tradiční české kysané zelí.
Z čeho se korejské kimči připravuje a bez čeho se nikdy neobejde? Základní surovinou je pekingské zelí, ke kterému se přidávají další suroviny dle chuti.
Nejčastěji je to okurka, mrkev, ředkve, papriky, jarní cibulka a další zeleniny. O nevšední chuť tradičního salátu se postarají mleté krevetky, ústřice, rýžová kaše či pražené sezamové semínko.
Součástí receptu na kimči je samozřejmě různé koření. V kimči nesmí chybět pálivé chilli, česnek a sójová nebo rybí omáčka. Někdo přidává také zázvor nebo sekanou pažitku. Kimchi může být velmi pálivý salát, ale také jemně pikantní. Záleží, co máte rádi, a jak si pohrajete s kořením a jeho množstvím.
Kimči – jak jíst korejské národní jídlo?
Nečekejte žádné složité rituály spojené s konzumací kimči podobně jako u sushi nebo pití zeleného čaje. Kimči se prostě jí jako salát nebo příloha k hlavnímu jídlu.
Můžete si doma nachystat klidně celé korejské menu. Ke kimchi Korejci často podávají rýži, která mírní jeho pikantní chuť. Kimchi salát si ale můžete dát například ke grilovanému masu jako chutnou a zdravou přílohu neobyčejné chuti.
TIP PRO ZDRAVĚJŠÍ TRÁVENÍ A FUNGUJÍCÍ TRÁVÍCÍ SYSTÉM: 11 probiotických potravin, které jsou super zdravé
Pálivý korejský salát kimči jako nejzdravější pokrm na světě
Než se vrhneme do tipů na variace tohoto úžasného korejského salátu, povězme si něco málo o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví.
Možná vám bude jako důvod k jeho ochutnání stačit pouze fakt, že kimchi chutná naprosto famózně. Pokud si libujete v pálivém, kimči je skvělá volba k osvěžení každého zdravého jídelníčku.
Označení salát vlastně není v případě kimči úplně přesné. Kimči je spíše něco jako naše nakládané okurky, červená řepa a další nakládaná zelenina. V tomto konkrétním případě se jedná o kvašenou (fermentovanou) zeleninu nebo spíše směs zeleniny a koření. Procesem kvašení se likvidují žádné prospěšné látky, naopak se jejich množství v některých případech zvýší. Zdraví prospěšné kimči je navíc nízkokalorické a nízkosacharidové jídlo.
Obsah nutričních látek:
- vitamín A
- vitamín B1 a B2
- vitamín C
- vápník
- selen
- železo
- vlákninu
- esenciální mastné kyseliny
- probiotika
- kapsaicin
- chlorofyl
- karotenoidy
- flavonoidy
7 pozitivních účinků na zdraví
Korejský všelék kimči je doslova nadupané cennými látkami. Jeho konzumací tedy děláte dobře nejen svým chutím, ale také svému zdraví. Korejci jej berou jakou národní poklad a lék na dlouhověkost.
Zlepšuje funkce trávicího systému
Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimči tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.
Snižuje hladinu cholesterolu
Česnek, který se do kimči přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob.
Má antioxidační účinky
Kimči je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému.
Posiluje imunitní systém
Kimči obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému.
Prospívá diabetikům
Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimči nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně.
Chrání před rakovinou
Zelí obsažené v kimči obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimči podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže.
Podporuje hubnutí
V žádném případě nebudeme tvrdit, že konzumací kimči zhubnete. Nicméně kimči obsahuje zdravou bakterii Lactobacillus kimchi, která zmírňuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Negativní účinky na zdraví kimči nejsou známy. Negativem může být maximálně to, že se jedná o relativně hodně pálivé jídlo. Míru ostrosti však lze zmírnit přidáním menšího množství pálivého koření. Docílit se tak dá velmi jemné pikantní chuti.
Jak připravit Kimči? 5 receptů + 1 videorecept
Najít originální recept na výrobu kimči není snadné. Takový recept totiž neexistuje. Stejně jako my máme tisíce receptů na nejchutnějších nakládané okurky či zelí, tak Korejci mají nesčetné množství receptů na to jediné pravé kimchi.
PRODEJ KIMCHI | |
---|---|
KIMCHI od HuhuChilli | |
KIMCHI od Allnature |
Jak udělat kimči doma v Česku? Níže pro vás mám tipy na 5 různých receptů na výrobu kimči doma, z nichž každý je trochu odlišný, co se týče použitých ingrediencí.
TIP: Sehnat jednotlivé ingredience není náročné. Většinu jich seženete v běžných obchodech nebo si můžete pro originál zaskočit do speciálního obchodu s asijskými surovinami. Skvělá je například pražská SAPA, kde seženete úplně vše. Vyzkoušejte klidně všechny recepty a najděte si vlastní recept na kimči 🙂
Kimči podle blogerky Koko (Menudomu.cz)
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček
- 4 stroužky česneku
- lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- sezam na posypání
- dle chuti lze přidat tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku
Zelí je nutné důkladně nasolit. Korejci to provádí za sucha 8 až 10 hodin. Poté následuje odsolení v podobě propláchnutí. Zelí ochutnávejte. Dokud bude zelí příliš slané, proplachujte stále dokola. Z česneku, zázvoru, chilli a rybí omáčky utřete pastu, kterou poté promíchejte se zelím. S ohledem na pálivé koření doporučujeme si vzít gumové rukavice. Konzumovat můžete ihned, ale lepší je nechat kimchi uležet cca 2 dny v lednici.
TIP: Proces nasolování lze urychlit tím, že zelí naložíte do solného nálevu (4 až 5 lžic soli na 1 litr studené vody) na cca 2 hodiny. Pak propláchnete a zelí je připravené na další krok.
Sladko-ostrá medová variace kimči
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 1 na jemno nakrájená cibule
- 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
- tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jablka
- sezam na posypání
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo 5 lžic drcených čerstvých korejských feferonek)
- 4 stroužky utřeného česneku
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce medu
Zelí nasolíme a propláchneme dle prvního receptu. Připravené zelí smícháme s ostatní zeleninou a nakonec důkladně avšak jemně promícháme s medovou zálivkou. Na závěr posypejte sezamovými semínky.
Jednoduché kimči se sójovou omáčkou
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 3 mrkve
- 2 šalotky
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce chilli
- 3 lžíce sójové omáčky
- lžička mořské soli
Nasolené a pokrájené zelí smíchejte s nakrájenou mrkví a šalotku a promíchejte s pastou s ostatních ingrediencí. Kimči vložte do nádoby, pevně uzavřete a nechte fermentovat v lednici alespoň 2 dny. Hotové kimči vám v lednici vydrží cca 1 měsíc. Do té doby jej ale určitě sníte.
Veganská verze bez rybí omáčky
Suroviny:
- 1 kg pekingské zelí
- 2 mrkve
- 2 bílá ředkev daikon
- 3 zelené šalotky
Na pastu:
- 2 hnědé cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1 lžíce utřeného česneku
- 2 lžíce chilli vloček
Na zálivku:
- 4 šálky vody
- 4 lžíce mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
Nakrájené zelí smícháme s nakrájenou šalotkou. Mrkev rozmixujeme s ředkví. Zvlášť rozmixujeme surovinu na pastu a smícháme suroviny na zálivku. Nakonec vše promícháme a poté vše umístíme do sklenice a pevně uzavřeme. Necháme zrát 4 až 7 dní při pokojové teplotě. Jakmile kimči ochutnáme, skladujeme v lednici.
Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou
Suroviny:
- 2 hlávky čínského zelí
- 700 gramů hrubé soli
- 4 litry vody
- 1 kg ředkve
- 100 g řeřichy
- 200 g jarní cibulky
- 1 litr ústřicové omáčky
- 1 litr rybí omáčky
- 130 g mletých červených chilli papriček
- 80 g nasekaného česneku
- 35 g nasekaného zázvoru
- 100 g solených minikrevet
Chili smícháme s nasekanou ředkví a zbylým kořením. Promícháme s nakrájenou zeleninou a přidáme ústřicovou omáčku. Osolíme. Směsí naplníme předem prosolené zelné listy, naložíme do sklenice a zalijeme zálivkou připravenou z vody a soli.
TIP NA VIDEO RECEPT: Kimči podle Kluků v akci
Kde koupit Kimči, když se vám nechce čekat?
Chcete ochutnat pravé kimči, ale nemáte odvahu si jej připravit doma? Kupte si jej již hotové. Navíc je pravda, že je lepší nejprve ochutnat kimči od Korejců, než se o něj pokusíte doma. Přece jen byste měli vědět, jak takové správné originální kimči má chutnat.
PRODEJ KIMCHI | |
---|---|
KIMCHI od HuhuChilli | |
KIMCHI od Allnature |
3 možnosti, kde koupit pravé korejské kimči:
- Navštivte korejskou restauraci a ochutnejte kimči i další korejské pokrmy.
- Zajděte do asijského obchodu, které nabízí nejen čínské, japonské, indické, vietnamské, thajské, ale také korejské suroviny a potraviny.
- Kimči prodej na e-shopu – objednejte si kimči on-line. Kimči mají například v e-shopu Bezobalu.cz (100 g za 27 Kč), Rohlik.cz (Noptaste Mat Kimchi 119,90 Kč za 300 g), Bionebio.cz (62,10 Kč za 200 g) a další.
SLOVO AUTORKY:
Zdravý životní styl není nic složitého. Je to pouze o přístupu konkrétního člověka. Vymlouvat se na nedostatek času nebo peněz už dávno nefunguje. Při dnešních možnostech si lze vybrat, zda budu jíst kvalitně a zdravě či nikoliv. Hledat zázračnou potravinu nebo pokrm, který za mě vyřeší všechny problémy na těle i duši je holý nesmysl.
To platí také pro korejský salát kimči. Zcela určitě jde o skvělý, chutný a zdravý salát. Tak ho berme a dopřávejme si ho s chutí, protože nám prostě svědčí. Neočekávejme ale, že když si ho budeme dopřávat každý den, budeme zdravější, štíhlejší, hezčí a šťastnější. To neumí žádná superpotravina. Osobně se v jídle řídím prostým “všeho s mírou” a nic mi nechybí 😉
Je prosím možné udělat kimči jen z cibule nebo alespoň cibuli fermentovat?
Dobrý den,
kimči má sice jedoduchou, ale „pevně danou“ recepturu. Mrkev, zelí, cibule a pak ochucovadla. Pokud by se použila jiná zelenina, už by se nejednalo o klasické kimchi.. 🙂 Fantazii se ale meze nekladou a kimchi lze vyrobit z oblíbené zeleniny.
Co se týče nakládání pouze cibule, ano, je to možné a fermentovaná cibule je samozřejmě velice zdravá. Recept jsem pro Vás dohledal zde — https://vitalitis.cz/2017/08/16/domaci-fermentovana-cibule-zklidni-vas-podrazdeni-zlucnik-nejen/
Přeji krásný den a ať Vám zdárně vyjdou všechny gastroexperimenty..
Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou
Kolik te rybi a ustricove omacky? opravdu jeden litr od kazde, nebo je to preklep?
jeden decilitr je totiz sto ml, v receptu je uvedeno po desiti deciltrech. Tak at v tom mam jasno. Diky predem.
Dobrý den, recept jsme převzali ze zahraničního zdroje a ano, skutečně de o litry, protože se připravuje až 6l nálevu, který se poté rozlévá do zavařovacích sklenic s dalšími surovinami, kterých je dohromady hodně. Pro jistotu jsem hodnoty přepsal na litry.
Děkuji za poznámku a pŕeji hezký den.
Tohle mi kamarádka doporučila, když jsem chtěla začít hubnout a moc mi to nešlo, protože jsem měla obrovské chutě na sladké a tohle mě teda zachránilo. Díky tomu, že snižuje hladinu cukru v krvi, tak jsem na něj přestala mít chuť a hodně mě to zvládlo i zasytit,díky čemuž se mi povedlo zhubnout poměrně dost, když vezmu v potaz jak krátkou chvíli jsem se nějakým způsobem omezovala 🙂
Děkujeme za zkušenost. Jistě bude motivovat i další čtenáře. Nezapomeňte jíst pestře, zdravě, čerstvě a hlídejte si kalorický příjem / výdej, ideální je i sport a pohyb. To jsou základní kroky k přirozené ztrátě váhy dlouhodobě. Na sladké doporučuji zapomenout. Zdravých a chutných potravin jsou tisíce.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
je možno zamontovat do receptu HLÍVU ÚSTŘIČNOU
Dobrý den, recept na kimchi, který obsahuje přímo směs zeleniny s hlívou jsem nenašel. Našel jsem ale pár receptů s kimchi a hlívou jako přílohou. Kombinace se určitě nebojte, jde o velice zdravé potraviny.
https://avocadopesto.com/kimchi-egg-skillet-with-oyster-mushrooms-gluten-free-dairy-free/
https://recipes.fandom.com/wiki/Spicy_Kimchi_Mushroom_Pancakes
Pŕeji krásný den a dobrou chuť 🙂
Koukala jsem na ten článek, že to obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů a má to vliv na hodně věcí v našem těle třeba je dobré na prevenci proti rakovině tlustého střeva, to mě zaujalo hodně. Ty si ho děláš sama doma ?
Nene kupuju si ho a zkouším různé recepty, kde se dá kimchi použít :).
Mohla bych vědět kde je k dostání ? Ráda bych ho taky vyzkoušela 🙂
Kimchi si objednávám tady odtud a doporučuju tady tu jejich super testovací sadu aby si ochutnala od každého druhu co mají https://www.kimchiclub.cz/eshop/kimchi-club/11-kimchiclub-mix-baleni.html
Nevím zda jsem pozorně, či nepozorně četl ty recepty na kimchi, ale mám z nich pocit, že ani v jednom popsaném případě neni možné, aby ta zelenina zkvasila. Jestli takto výše popsaným způsobem připravenou zeleninu nacpu do flašek a dám ihmed do ledničky, tak přeci nemůže dojít k fermentaci (kvašení). Když se připravuje kysané zelí, tak se také napřed nechává v teplé místnosti cca dva týdny „pracovat“ v kamenné, či skleněnné nádobě. Teprve po zkvašení se buď uloží do chladu, aby bylo k dispozici po celou zimu, nebo zavaří ve sklenících. Tak netuším, jak by to kimchi zkvasilo. Vznikl by leda odleželý salát. Nebo se mýlím? Děkuji za vysvětlení. Lukáš
Dobrý den, recepty jsou správné a kimchi při jejich dodržení bude bez problémů kvasit. V lednici o něco pomaleji. Přidávají se do něj již fermentované, a tedy zkvašené suroviny – rybí a sojová omáčka. Ty nastartují kvasný proces, jelikož jsou plné prospěšných bakterií.
Proces kvašení urychlí i další zdroje cukrů, kterými může být třeba jablko nebo hruška. Záleží na konkrétním receptu.
Recepty, které jste našel, jsou tradiční a kimchi se podle nich připravuje stovky let.
Pokud jste se ptal na umístění ihned po naložení do lednice, máte částečně pravdu. Při pokojové teplotě může ležet několik dnů a týdnů a až poté se dá do chladu. Každopádně Vám začne kvasit i v lednici, pouze to bude trvat déle, protože kvasinky se v chladu šíří pomaleji.
Zde jednoduchý recept – https://www.youtube.com/watch?v=pNHI3oMNyxs&ab_channel=Kuchyn%C4%9BLidlu
A zde několik receptů z jiných blogů:
Cituji „Samotní Korejci pod slovem kimčchi vnímají obrovskou škálu různých možností, včetně směsí s ovocem, bez pálivosti, z jednodruhové zeleniny nebo úplně čerstvé bez dlouhého kvašení.“ – takže žádné dlouhoměsíční kvašení není nezbytné. https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
Vůbec se tedy nemusíte bát, že by se Vám kimchi nepovedlo. Lze jej nechat nakvasit v pokoji, ve sklepě, ale také přímo v lednici.
Zkoušejte, testujte a zjistíte, jaká doba odležení Vám vyhovuje. Někdo rád „rozblemcanější“, někdo naopak křupavé a kratší dobu kvašené.
Přeji hezký den.