Možná si říkáte, že foodblogů je už opravdu příliš. Těch světových, i těch českých. Na druhou stranu, pokud sami vaříte, víte, že inspirace na chutná jídla není nikdy dost. Často totiž není nejtěžší samotné vaření, ale co uvařit.
Některé foodblogy jsou navíc opravdu povedené a snaží se přijít s novými a jednoduchými recepty. Přesně jako úspěšný český blog Kublanka vaří doma.
Všichni foodblogeři radí, co jíst, co a jak vařit. Jejich recepty vypadají na fotkách prostě báječně. Jenomže, když se do vaření pustíte vy, výsledek vypadá “trochu” odlišně. Nemluvě o používání neznámých, drahých a nesehnatelných surovin. To není případ Kublanky, která se snaží vařit jednoduše a z dostupných surovin. Navíc je s nimi velká sranda.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Kublanka, to jsou manželé Kuba a Blanka Kardovi s rodinkou a svým dokonalým foodblogem, který vás lehce naučí vařit výborná, zdravá a velice estetická jídla
Když jsem poprvé otevřela váš blog, zaujal a pobavil mě citát „Manželství je spravedlivé zařízení. Žena musí denně vařit a muž to denně jíst“. Takže takhle to chodí u vás nebo vaříte (a jíte) oba dva?
Vtipný je také úvodní text o zamilovaném kuřeti na meruňkách a počátcích vaření, které nejsou snadné a už vůbec ne dokonalé. Blanko, jaké to bylo začít vařit po Kubu po tomto prvním zdánlivém neúspěchu?
Uvařte si: Ryba na páře po asijsku
Váš blog je hodně povedený. Kdy se objevila první myšlenka na založení vlastního foodblogu a kdo z vás s ní přišel?
Jenomže tehdy se rozjížděl instagram a tam bylo in fotit cokoliv včetně jídla. Já jsem měl na instagramu maximálně 5 lajků na jednu fotku a to ještě omylem. Když jsem ale na instagram dal první fotku jídla od Blanky, tak jsem měl najednou víc lajků než followers.
Blanku to chytlo a chtěla stále překonávat sama sebe. Nakonec si lidi začali psát o recepty a já jim je posílal e-mailem nebo dával do komentářů pod fotku. No, a to už byl krůček od založení blogu.
Měli jste o podobě blogu jasnou představu nebo vám s tím někdo pomáhal?
Shodou okolností náš kamarád a soused dělal jako vedlejšák webovky, tak se sám nabídl, a Blanka v roce 2015 dostala k Vánocům blog.
Máte dvě roztomilé ratolesti a vaření pro rodinu je odlišné od vaření pro dva. Jak moc přemýšlíte o receptech, když vaříte pro dvě děti? Patříte nebo nepatříte k rodičům, kteří se v nouzi spoléhají na obligátní špagety s kečupem?
Často mají zápasy přes oběd, a pak musíme něco rychle uvařit, takže těstoviny bývají hitem. Ale ne s kečupem, Kuba ho nesnáší od dětství. Nicméně s rajským protlakem problém už nemá.
Uvařte si: Nejšťavnatější domácí kuřátko
Skončí na vašem foodblogu každý váš recept nebo pečlivě vybíráte? Jak na tvorbě příspěvků a receptů na blog pracujete?
Často ani nevím, že chtěla něco dát na blog a nepovedlo se to. Před každým vařením má obdivuhodnou přípravu, takže v koši (ať už v tom počítačovém nebo reálném) zůstane minimum receptů. Řekl bych tak jeden recept z padesáti. A to tam často skončí spíše kvůli vzhledu než chuti..
Nedávno jste napsali a vydali vlastní knihu – kuchařku o vaření pro celou rodinu. Jaké to bylo pracovat na tištěné verzi foodblogu? Jak je vůbec těžké u nás vydat vlastní kuchařku?
Zapojila se celá rodina. Já psal úvodníky, Blanka vymyslela, uvařila a nafotila všechny recepty, děti nám byly modely a oporou. Náš skvělý kamarád ilustroval celou kuchařku. Zkombinovat vše dohromady bylo občas náročné. Chtěli jsme vydat kuchařku s recepty, které nemáme na blogu my, ani nikdo další, zároveň budou originální a inspirované současnými trendy.
Od oslovení vydavatelstvím až po křest knihy uběhl už rok. Vydat kuchařku lze několika způsoby. Vydat si ji sám nebo ji vydat s nakladatelstvím. První způsob může přinést zisk, druhý zaručí, že kuchařku vydáte. Blanka měla sen vydat kuchařku a vydělávat jsme na tom nechtěli, tudíž nakladatelství byla jasná volba. Naštěstí nám nechali téměř volnou ruku.
Co je vlastně cílem vašeho foodblogu? Proč by podle vás měli lidé vařit?
Také se snažíme vařit z dostupných surovin autenticky podle originální receptury. Hlavní důvod je, že se snažím popsat detailně celý postup tak, aby ho zvládl uvařit každý s trochou cviku, aby chutnal jako ten náš.
Uvařte si: Rajčatové placičky s mátou
Všechna jídla, která na blogu uvádíte, jedí i vaše děti? Všimla jsem si, že mezi recepty máte i ostřejší záležitosti.
Často na otázku “co chceš k večeři” slyším odpověď “nevím”. Blanko, jak to vypadá u vás? Když se chystáte vařit, ptáte se Kuby a dětí?
Tak prostě rozhoduji já. Nejlepší je, když je Kuba na služební cestě. Můžeme si uvařit rajskou nebo koprovku, které Kuba nesnáší. To se s dětmi shodneme hned.
Kde berete inspiraci? Hledáte v jiných kuchařkách nebo dokonce vymýšlíte vlastní recepty? Jaké foodblogy inspirují právě vás a proč.
Foodblogy nesledujeme, spíše nás zajímají jednotliví šéfkuchaři. Pak pátrám po jejich kuchařkách nebo zveřejněných receptech. Těch je opravdu hodně. Poslední měsíce mě uchvátily superhvězdy světové gastronomie Fergus Henderson, René Redzepi nebo Marcus Nilsson.
Upečte si: Koláč „Včelí bodnutí“
Podle výběru receptů máte rádi různé světové kuchyně. Jakou kuchyň nejčastěji a nejraději vaříte?
Rádi experimentujete, ochutnáváte a ladíte pokrmy více podle sebe nebo vaříte podle vybraných receptů?
Vařím recept tak, jak má chutnat originál, a proč jsem si ho vybrala. U české svíčkové také nebudete experimentovat, že byste místo knedlíků dali hranolky a místo hovězího kuřecí.
Musím uznat, že pokud jsem v Itálii a ochutnám carbonara těstoviny, tak mě nepřekvapí, protože Blanka je vaří stejné, a pokud jsem ve Francii a ochutnám zase něco jiného, tak opět vím, že Blanka to vaří jak originál. To mě baví mít doma tolik kuchařů v jedné manželce 🙂
Kdo z vás nakupuje? A kde nakupujete nejraději??
Řekla bych, že nakupujeme všude možně právě proto, že kvalita je důležitá. Asi největší problém je s masem a zeleninou. Pro zeleninu jezdíme kamkoliv a pro maso už máme své oblíbené obchody a řeznictví.
Připravte si: Bramborový salát s křupavým vejcem
Jak často doma vaříte? Máte každý den teplou večeři nebo občas sáhnete po variantě studeného jídla?
Chodíte vůbec někdy na jídlo do restaurací? Pokud ano, podle čeho si restauraci vybíráte?
Jaký je váš vztah ke zdravé výživě? Držíte se nějakých zásad ze zdravého stravování nebo vaříte dle svých chutí? Jak se díváte na trendy vyřazování bílého cukru a mouky?
Blanka vypadá stále stejně jako ve dvaceti. Proto si myslíme, že nejlepší zdravá strava je aktivní pohyb. Pak si můžete dovolit i drobné fauly ve výživě. Respektive se nemusíte tolik omezovat.
Na druhou stranu musím říci, že na náš stůl patří zelenina častěji než maso. Maso samotné nemáme tak často jako dříve. Cukru se nijak nebojíme, ale používáme ho s mírou. Co se týká bílé mouky, to je těžké, my máme raději tu pravou autentickou chuť.
Uvařte si: Polévka caldo verde
Váš blog Kublanka vaří doma získal řadu ocenění. Pochlubte se…
Ad samotná ocenění, to začalo hned od začátku. Pár měsíců od zahájení blogu jsme získali cenu Objev roku v soutěži Food blog roku. Pak jsme ještě získali 2x cenu v kategorii recepty, naposledy v září minulého roku.
Super úspěch bylo dvojnásobné prvenství v soutěži Aperol, kdy jsme museli vymyslet recept dle zadání. Takové ceny vždy udělají radost, nejraději ale jsme, když podle nás někdo vaří a podělí se o pozitivní zkušenost.
Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla?
Na čem aktuálně pracujete a jaké jsou vaše plány pro letošní rok?
S manželkou jsme oba začali trénovat mládežnický fotbal, udělali si trenérské licence a v podstatě jsme neustále na hřišti. O to méně času je na vaření. Letos si to naplánujeme určitě lépe.
Děkuji za úžasný rozhovor a na závěr vás poprosím o tipy na recept pro celou rodinu, který máte rádi všichni.?
Uvařte si: Těstoviny chudých
Uvařte si: Kuřecí popcorn po asijsku
DÁLE ČTĚTE: “Ze surovin v kuchyni lze vyrobit téměř všechno”, rozhovor s Juditou Klimentovou z Kosmetika Hrou
Klíčová slova článku:
|