Poslední dobou se proti palmovému tuku zvedl silný odpor. Říká se, že je škodlivý nejen pro lidské zdraví, ale i pro životní prostředí. Přitom se jedná o jeden z nejvíce používaných rostlinných produktů a najdeme jej ve složení nejrůznějších potravin, které jíme denně. Je to úmyslně vyvolaná panika nebo bychom se měli začít bát?
Pravda je taková, že palmový olej je levný. Oproti podzemnicovému oleji stojí 2x méně a oproti řepkovému oleji dokonce 3x méně. A proto jej výrobci tak rádi přidávají do potravin a jiných výrobků. Palmový olej se nachází téměř všude. Nejen v čokoládě a dalších sladkostech, ale také v běžném pečivu, margarínech, majonézách, zmrzlinách a polotovarech.
VÍTE, ŽE palmový olej není obsažený pouze v potravinách? Přidává se také do mýdel, šampónů, líčidel, pracích prášků a dalších výrobků.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. Keto / Low carb manuál Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout Chci zhubnout Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg Keto dieta od Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake Dietní jídla Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly Low carb potraviny Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. Krabičková dieta od Zdravé stravování Prášky na hubnutí Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop
Palmový olej a jeho účinky
Výrobky, které většinou obsahují palmový olej:
- surový palmový olej na vaření
- margaríny
- cukrovinky, zmrzliny a slané keksy
- polotovary a instantní jídla
- krmivo pro zvířata
- tekuté čisticí prostředky, mýdla, šampóny a zubní pasty
- rtěnky, vosky a laky na vlasy
- svíčky
- průmyslová maziva
- biopalivo
TIP: Chcete poznat složení potravin, které běžně nakupujete? Zajímá vás, které potraviny obsahují palmový olej a které nikoliv? Vyzkoušejte on-line databázi potravin, kde lze mimo jiné použít filtr “bez palmového oleje”.
VIDEO: Lékařka Marie Skalská vysvětluje, proč je palmový tuk tak oblíbený u výrobců a proč je tak škodlivý pro nás – spotřebitele
Palmový tuk a zdraví
Z pohledu lidského zdraví je hlavním problémem vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Zatímco 100 gramů rostlinného řepkového oleje obsahuje pouze 7 gramů nasycených mastných kyselin, palmový olej jich ve stejném množství obsahuje až 49 gramů, což je téměř 50 %! Složení je tedy více podobné živočišným tukům než netropickým druhům rostlinných olejů.
Podíl nasycený mastných kyselin v tropických a živočišných tucích:
- kokosový olej – 90 %
- máslo – 66 %
- kakaové máslo (čokolády) – 60 %
- palmový olej – 50 %
- sádlo – 45 %
Proč jsou nasycené mastné kyseliny škodlivé? O nasycených mastných kyselinách je známo, že způsobují ucpávání cév, což může vést ke kornatění tepen či k infarktu. A na srdečně-cévní onemocnění umírá až 60 % Čechů, což není zrovna zanedbatelné číslo.
VÍTE, ŽE palmový olej ohrožuje více než naše zdraví životní prostředí?
K výrobě oleje se používá palma olejná původně pocházející ze západní Afriky. Vzhledem k velké spotřebě se plantáže neustále rozšiřují a kvůli nim bylo zničeno mnoho původních deštných pralesů. Mezi největší producenty palmového oleje patří Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Nigérie, Papua Nová Guinea a Ekvádor.
Palmový tuk a devastace přírody
O tom, že stále se rozšiřující pěstování palmy olejně planetě je příčinou ekologické katastrofy, není třeba diskutovat. To je holý fakt, se kterým je potřeba něco udělat. Jak je to ale s vlivem palmového oleje na lidské zdraví? Je opravdu tak škodlivý nebo se jedná o zbytečnou hysterii? Pravdou je, že žádný druh oleje zdraví zrovna neprospívá.
VIDEO: Krátký dokument o devastaci indonézské přírody na úkor pěstování palem
Naopak to s palmovým olejem není tak zlé, jak se říká. Například na hladinu cholesterolu má na rozdíl od mléčného tuku obsaženého v másle příznivější vliv. Jelikož snáší vysoké teploty je vhodný ke smažení, pečení a fritování za vyšších teplot. Podle některých je palmový olej “zlatý střed”, který se do škodlivost řadí mezi průměrně nevhodné potraviny. Na palmovém oleji je tak špatné především to, že je všude, je ho hodně a ještě více se o něm mluví.
ZNÁTE SLOŽENÍ PALMOVÉHO OLEJE? Palmový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny – kyselinu palmitovou a olejovou, která mu dodává tepelnou stabilitu. Obsahuje však také přírodní karoteny, beta karoten, velké množství vitamínu E a další důležité látky.
Palmový versus kokosový olej
Zatímco palmový olej je zatracován, na výsluní se dostává kokosový olej, který pochází z plodů palem kokosovníku. I on obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, zde však převládá kyselina laurová a myristová.
U kokosového oleje bývají zdůrazňovány tyto pozitivní účinky:
- Podporuje kardiovaskulární zdraví
- Působí proti plísním, bakteriím a virům
- Posiluje imunitní systém
- Pomáhá při hubnutí
- Je okamžitým zdrojem energie bez ukládání do tukových buněk
- Udržuje zdravý metabolismus
- Omlazuje pokožku při vnějším použití
- Pozitivní působí na činnost štítné žlázy
- Pomáhá bojovat s diabetem II. typu
Pozitivně jsou také hodnoceny antimikrobiální a antivirotické účinky látky monolaurin, která pochází z kyseliny laurové. Účinky kokosového oleje však nebyly jednoznačně prokázány, a tak jsou pozitiva kokosového oleje značně diskutabilní. I zde tedy platí přísloví “všeho s mírou”.
TIP NA ČLÁNEK: Kokosový tuk ANO či NE? Odborné výživové hodnocení kokosového tuku
Zdravé tuky – omega 3 mastné kyseliny – je potřeba vybírat a obměňovat
Můžeme být příznivci i odpůrci palmového oleje. Jedno je však jisté. Naše zdraví není ovlivňováno pouze palmovým olejem, ale celou skladbou jídelníčku. Pár nezdravých sušenek nebo tabulka čokolády jednou za čas život zásadním způsobem neohrožuje. Pokud se však někdo sladkostmi a podobně nevhodnými potravinami láduje každý den, pak jej nezachrání ani výměna palmového oleje za jiný, zdravější druh oleje.
Co na to říkají výživoví odborníci? Někteří specialisté na výživu jsou jednoznačně proti palmovému oleji. Jiní zdůrazňují, že o tom, zda bude mít výrobek na zdraví dobrý nebo špatný vliv, rozhoduje celkové nutriční složení, nikoliv jedna použitá surovina. Navíc, ne všechny nasycené mastné kyseliny jsou špatné.
Jako vždy proto platí. Základem je pestrý a vyvážený jídelníček, který se skládá především z čerstvých potravin a surovin. Čím čerstvější potraviny konzumujeme, tím méně nás může palmový olej trápit. Palmový olej obsahuje sice velké množství potravin, ale většina z nich nepatří mezi základní potraviny. Pokud se zaměříme konkrétně na tuky, nejlepší a nejzdravější jsou nenasycené tuky s vyšším obsahem omega 3 a omega 6 kyselin. Říkáme jim zdravé tuky.
Zdroje omega 3 mastných kyselin:
- lněný olej (až 61%)
- konopný olej
- rybí olej (tučné rybí maso jako losos)
- mandle, vlašské ořechy
- lněné semínko
TIP NA VEGANSKÝ ZDROJ OMEGA 3 MASTNÝCH KYSELIN Z MOŘSKÝCH ŘAS:
Olej Blendea Vegan Omega 3 je vhodný i pro těhotné a kojící ženy. Pomáhá se zdravím srdce a cév, zraku, mozkové činnosti, paměti a soustreděnosti.
Zdroje omega 6 mastných kyselin:
- řepkový a slunečnicový olej
- sójový olej
- sezamový olej
- kvalitní margaríny
- sezamová semínka
- dýňová semínka
VÍTE, JAK POUŽÍVAT RŮZNÉ DRUHY OLEJŮ? Jeden druh oleje nelze používat na vše. Například lněný olej se používá za studena a hodí se do salátů. Na pánvi by se přepálil a zbyl by z něj pouhý dým. Pro tepelné úpravy pokrmů je zase vhodnější řepkový olej.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je řepkový olej doporučován a to i v případě, že je rostlina až 9x stříkána různými chemickými postřiky v době jejího růstu.
Jak je tedy možné, že je řepkový olej následně zdraví?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
řepkový olej je vhodný, samozřejmě je vhodné druhy olejů měnit /slunečnice, mák, olivy, konopný, lněný, dýňový a desítky dalších/. Bohužel pokud nenakupujete drahé oleje v BIO a jiných vysokých kvalitách, nešetrnému postřikování se nevyhnete. Olej je prospěšný, závadným ho dělají až postřeky. Je ale trošku náročné vyznat se v označování a vlastnímu „monitorování“ kvality produktů.
Státní orgány samozřejmě monitorují, zda oleje, resp. postřiky plodin nepřekračují povolené hodnoty postřikovacích látek, ale lidé obvykle svým stylem stravování tyto maximální doporučené hodnoty sami překračují.
Proto doporučuji nakoupit více olejů a střídat je. Nakoupit i ty v BIO kvalitách /vždy si ověřte, zda je toto označení použito správně – pomohou strovnávací stránky, třeba český dTest a podobné iniciativy/.
A vůbec se nebojte tradičního vepřového sádla. Pokud nejste vegan či vegetarián, je velice vhodné střídat rostlinné tuky s těmi živočišnými.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den.
Mě by zajímalo využití palmového oleje v kojenecké a dětské výživě, protože jsem si všimla, že téměř všechna kojenecká mléka obsahují kromě jiných olejů právě i ten palmový. Sice věřím, že složení i kvalita výživy pro ty nejmenší děti je hlídáná, ale poněkud me to překvapilo.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
i zde v případě palmového tuku platí staré známé „všeho s mírou“. Občasná kozumace výrobků s PO nevadí, pokud se střídá s pŕíjmem jiných, zdravějších tuků /olivový, jiné rostlinné oleje,oleje ze semen a ořechů, a samozřejmě živočišné tuky/.
Kojenecká mléka obvykle PO obsahují, proto je dobré střídat značky a hlídat si, aby dítě pilo i ty BEZ obsahu PO. Jisté jsou ale dražší. Pro dítě je samozřejmě nejvhodnější mléko mateřské.
PO su používá kvůli tomu, že je levný a velice dobře se s ním dá technologicky zacházet. Má v tomto směru pro výrobce lepší vlastnosti, než jiné oleje.
Bohužel si to odskáčou pouze naše děti. Ačkoliv to zní nehezky, výrobvcům je naprosto jedno, zda PO dítěti škodí nebo ne. Cílem výrobců je co nejlevněji vyrobit, krásně zabalit, nalít miliony do reklam a draze prodat. K tomu je PO jako stvořený, jelikož cenu výroby snižuje.
Výrobci obecně dodržují zákon a pouźívají zákonem stanovené normy pro výrobu těchto potravin. Pokud dodržují doporučená množství, vše je legislativně v pořádku, ale poté je to rodić, kdo má kontrolu nad tím, kolik a jak často bude tímto výrobkem dítě krmit. A v tom je ten problém, protože si to málokterý rodič hlídá a spoléhá se, že když je to hezky zabalené a má to usmáte děti a maminky v reklamě, tak to musí být bezpečné.
Tak to ale dnes již bohužel nefunguje.
Vyjádření výživového specialistu:
„„V poslední době se v souvislosti s vyšší konzumací palmového oleje hodně mluví i o problematice n-6 (omega 6) a n-3 (omega 3) nenasycených mastných kyselin,“ řekl k problematice Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Pokud jíme více palmoého oleje, stoupá podíl nejen nasycených mastných kyselin v jídelníčku, ale také n-6 mastných kyselin, které jsou zdravé. Jen je potřeba jejich příjem doplnit vyšším příjmem zdrojů n-3 mastných kyselin. Mastné kyseliny n-3 bohužel mnoha dětem i dospělým chybí. Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou zejména ryby, některé rostlinné tuky a oleje, některé ořechy a semínka.“
Nápomocný bude i tento rozsáhlý článek – https://pidizrouti.cz/palmovy-olej-deti-a-nas-nezajem/
Přeji krásný den a Vám i děťátku pevné zdraví.