Článek vás naučí stravovat se správně a bezpečně během šetřící diety. Najdete seznam doporučených a zakázaných potravin, díky kterému urychlíte léčbu nemocí trávícího traktu. Článek přečtete za 6 minut.
Šetřící dieta je lékařská dieta a není určena pro hubnoucí účely.
Jelikož během ní dochází k vyřazení některých tučných a energeticky vydatných jídel, jistý úbytek na váze lze očekávat.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Šetřící dieta se doporučuje při problémech a nemocech zažívacího traktu. Spadá pod tzv. dietu č. 2.
Při kterých nemocech vám předepíší šetřící dietu?
Cílem diety je nedráždit orgány zažívacího traktu a nezatěžovat je těžce stravitelnými potravinami.
Podává se při:
- nemocech žaludku,
- dyspepsiích,
- gastritidě,
- vředových nemocech,
- nemocech tenkého a tlustého střeva,
- nemocech jater,
- žlučníku a slinivky, také po odstranění žlučníku a pankreatitidě,
- ale i po prodělaném infarktu myokardu a některých hořečnatých onemocněních.
Jak dlouho musím dietu držet?
Dietu lze držet krátkodobě pro uzdravení (zhruba 3 měsíce) i dlouhodobě, pokud jsou problémy chronické. Dieta je energeticky a výživově dostatečná.
Potraviny a jejich úprava jsou šetřící ve smyslu, že šetří orgány trávícího ústrojí a nevystavují je přílišné zátěži.
Díky šetrné úpravě potravin se ale šetří i potraviny samotné. Nepřepalují se ani nepečou „do mrtva“.
Principem šetřící diety je konzumovat dobře stravitelné potraviny vhodné konzistence, přičemž se pacient nevzdá důležitých živin.
Jedna doporučená porce stravy má objem do 200 ml, který tlumí sekreci žaludečních šťáv.
Vhodné je rozdělit si denní jídelníček na víc menších dávek. Pacientovi nesmí být těžko z velikých porcí. Nesmí se přejídat ani hladovět.
DIETA PRO ÚSPĚŠNÉ ZHUBNUTÍ:
Pokud hledáte dietu určenou pro rychlé a cílené hubnutí, je pro vás vhodná česká nízkosacharidová dieta KetoMix.
Pokrmy připravíte za minutku, nebudete hladovět a cenově se vejdete do útraty za běžnou stravu.
Klikněte na tlačítko níže. Dostanete se přímo na stránky KetoMix k podrobným účinkům.
Produkty si můžete ihned vložit do košíku. Zásilku dostanete do 2 pracovních dnů.
Doporučené výživové hodnoty šetřící diety
Základní doporučení: | Nemocniční dieta: | Lázeňská dieta: | |
Energetická hodnota: | 9500 kJ | 12000 kJ | 13000 kJ |
Bílkoviny: | 80 g | 105 g | 115 g |
Tuky: | 70 g | 90 g | 90 g |
Sacharidy: | 320 g | 400 g | 440 g |
Vitamín C: | 90 mg | 90 mg | 120 mg |
3 typy šetření
Mechanické šetření
Cílem je co nejjednodušší průchod potravy zažívacím traktem, bezproblémové trávení potravy a vstřebání živin.
Strava nesmí dráždit poškozené a nemocné sliznice. Neměla by způsobovat přílišný pohyb střev (střevní peristaltika).
Termické (teplotní) šetření
Sliznice trávícího traktu nesmí dráždit příliš teplá nebo studená strava.
Ideální teplota nápojů a jídel je mezi 55 až 65 °C.
Chemické šetření
Cílem je co možná nejmenší podráždění poškozených sliznic a zmírnění vylučování žaludečních šťáv.
Proto jsou zakázané výrazné, chuťově intenzivní a dráždivé potraviny.
Jak správně a šetrně zpracovávat potraviny?
Veškeré potraviny se musejí zpracovat doměkka. Ideální způsoby jsou dušení a vaření (papiňák, parní hrnec), metoda souis vide, pečení ve vodní lázni.
Šlachovité maso se musí vařit dlouho, aby se šlachy a chrupavky rozpustily. Pokud šetříme čas, maso se musí ořezat a umlít.
Trdá, opečená kůrka na mase, křupavá kůrčička nebo střívka na uzeninách jsou nevhodné. Nebude se tedy ani smažit ani prudce grilovat.
Zeleninu a ovoce s tuhou slupkou (třeba paprika, lilek nebo rajčata) musíme před zpracováním oloupat.
Zároveň je zbavujeme tuhých a dřevnatých částí. Košťály z brokolice a květáku, vlákna z řapíkatého celeru nebo jádřince jablek musí pryč.
Před dušením je vhodné maso opéct nasucho, aby se zatáhlo a uchovala se v něm šťáva.
Vaření je nejlepší metoda. Doměkka uvařená strava je dobře stravitelná a nemá intenzivní, dráždivé chutě.
Během pečení se na mase snažíme nevytvořit tvrdou kůrku (krustu). Proto maso často podléváme, obracíme a pečeme zakryté, aby se povrch neopékal.
Pokrmy můžeme zahušťovat nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě a povařenou, případně strouhanou bramborou, strouhaným starým bílým pečivem nebo solamilem.
Jaké tuky používat?
Omezení příjmu tuků je nejdůležitější omezení šetřící diety.
Šetřící dieta totiž zakazuje přepalované tuky, a tedy tuky zpracované pod vysokými teplotami.
Fritování a smažení je nepřípustné. Tuky se přidávají až do již hotových jídel. Potraviny se na rozpáleném tuku nepřipravují.
Povolené je pouze máslo a rostlinné tuky či oleje, samozřejmě bez úpravy ve vysokých teplotách.
Nápoje by neměli přesahovat teplotu 65 °C, jídla 55 °C. Příliš horká nebo naopak studená jídla dráždí trávící trakt.
Jak pokrmy ochucovat?
Koření může dráždit trávící trakt, takže vyřadíme intenzivní chutě koření.
Nevhodné je chilli, pepř, česnek, zázvor, kmín i muškátový oříšek, bujony a maggi.
Je vhodné uspokojit se s přirozenou chutí potravin, protože většina koření je nevhodná.
Povolený je kmín, bobkový list a vývar z nich, nové koření, vývar z hub a cibule, špetka mleté sladké papriky, skořice, špetka vegety, majoránka a čerstvé nebo sušené natě a bylinky.
Použít lze i čerstvou petrželovou nať nebo šnytlík, citronovou nebo pomerančovou šťávu a zředěný ocet.
Solíme pouze mírně a jídla výrazně nesladíme ani nekyselíme.
Sladit lze přiměřeně cukrem či medem.
Hledáte bezpečný jídelníček s ohledem na vaše stravovací preference a případnou snahu zhnubnout? Nechte si jídelníček sestavit a získejte konkrétní recepty pro vaše cíle.
Klikněte na odkaz a vyplňte vstupní formulář. Dále vás bude kontaktovat nutriční specialista ze stránky Chytrýjídelníček.cz.
Doporučené a zakázané potraviny šetřící diety
Mléčné výrobky
Vhodné jsou light výrobky s nízkým obsahem tuku. Nevhodné jsou zrající a výrazné, pikantní sýry.
Nízkotučné mléko, čerstvé měkké sýry (cottage, žervé, Lučina), tvrdé sýry s maximálně 30 % tuku (eidam). Termix, pribinák, měkký i tvrdý tvaroh.
Dále pak zdraví velice prospěšné zakysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, syrovátka, acidofilní mléka s obsahem probiotik). Jsou vhodné i pro lidi s laktózovou intolerancí.
Pozor, sýry se nesmějí tepelně zpracovávat.
Maso a masné výrobky
Maso není vhodné zcela vynechat. Je důležité pro příjem bílkovin, které rostlinné zdroje nenahradí.
Výborné je odleželé nebo stářené maso. Zaměřte se na libové maso bez velkých částí tuku a šlach.
Z vnitřností jsou vhodná játra.
Hovězí (zadní, svíčkovice), telecí, vepřová kýta a panenka, kuřecí a slepičí, krůtí, pštrosí, králík a ryby s nízkým obsahem tuku (treska, štika, pstruh, kar, cejn, lín).
Nevhodné jsou uzené a kyselé mastné ryby (uzenáč, ryby naložené v octu nebo oleji, zavináče, kaviár, sardelová očka).
Z uzenin je vhodná dietní kuřecí, krůtí nebo vepřová šunka a debrecínka. Obsah masa by měl být aspoň 92 %, takže si hlídejte etikety. Vyhněte se párkům, buřtům a salámům. Nevhodná je zvěřina.
Pečivo
Ideálně starší bílé pečivo (rohlíky, housky, veka, knedlík, vánočka, mazanec, suchary a loupačka bez máku).
Nevhodné jsou smažené druhy pečiva jako vdolky, koblihy a lístkové těsto.
Z moučníků můžete jemná piškotová těsta.
S vlákninou opatrně. Její příjem je sice prospěšný, ale v rámci šetřící diety je nadbytek vlákniny nežádoucí. Tělo ji dlouze tráví.
Přílohy
Knedlíky, brambory a bramborová kaše, rýže, těstoviny, noky, halušky.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zeleninu s tuhou slupkou nebo košťálem je potřeba oloupat a zbavit dřevnatých částí.
Švestky, višně a třešně, banány, jablka bez jádřince a slupky, pomeranče, pomelo a mandarinky, hrozny, ananas bez dřevnaté části, broskve a nektarinky, meruňky, meloun, jahody a maliny, borůvky.
Vhodné jsou i kompoty bez přidaného cukru, mražené a sušené ovoce. Ne kandované ovoce.
Pozor na brusinky, angrešty, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle a mák.
Ze zeleniny je vhodná listová zelenina mrkev, celer, petržel, pastiňák, špenát, sterilizovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice, červená řepa, rajčata a rajčatový protlak, kedlubna, kukuřice, cuketa, dýně, lilek, patison.
Tvrdá zelenina (mrkev, kedlubna, fazolky, řepa) se musí uvařit.
Nevhodné jsou okurky, paprika, ředkvička, zelí a kapusta, česnek a cibule s nadýmavým účinkem.
Nevhodné jsou také všechny druhy luštěnin a ořechů.
Vhodné potraviny: | Nevhodné potraviny: |
– mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, – zakysané mléčné výrobky | – ovoce a zelenina s tuhou slupkou, košťálem nebo jádřincem, dráždivá a nadýmavá zelenina (česnek a cibule, syrový květák a brokolice, zelí a kapusta, okurka a paprika) |
– libové maso bez větších částí tuku a šlach, ryby, dietní šunky, – vejce jako součást receptů (knedlíky, nákypy, pomazánky), maximálně 2 kusy denně | – šlachovité a tučné maso, smažené a přepálené potraviny (bůček, žebra, kachnička, paštika) – uzené maso (tlačenka, buřty, párky) – zvěřina |
– rostlinné tuky (Rama, Flora) | – výrazné, dráždivé koření |
– bílé pečivo, starší rohlíky a housky | – silné vývary, masové šťávy, omáčky (zejména ty pikantní) |
– brambory a bramborová kaše – rýže – těstoviny | – alkohol, sycené nápoje, příliš slané, sladké nebo kyselé nápoje, šťávy a džusy, silná černá káva, horké nebo studené nápoje |
– ovoce a zelenina bez tuhých slupek, košťálů a jádřinců, pecek | – tučné, smažené, přepalované pečivo (koblihy, vdolky), lístkové těsto, křehké a tučné těsto, droždí |
– všechny druhy luštěnin a ořechů | |
– výrazné a tučné omáčky typu hořčice |
Jídelníček a recepty šetřící diety – co dobrého si připravit na 3 dny?
Jak vidíte, seznam povolených potravin je skutečně dlouhý a nemusíte se obávat, že by byla jídla monotónní a opakovaly se.
Hladoví rozhodně nebudete:
První den:
- Snídaně: neslazený čaj s mlékem, 10 g másla, dietní šunka a bílé pečivo
- Svačina: pomeranč
- Oběd: polévka z droždí, dušená kuřecí prsa, rýže, listový salát s olivovým olejem
- Svačina: bílý jogurt s medem
- Večeře: těstoviny s rajčatovou omáčkou
Druhý den:
- Snídaně: neslazený bylinkový čaj, máslo, nízkotučný sýr
- Svačina: banán
- Oběd: krémová bramborová polévka, rizoto s chudým vepřovým masem a zeleninou
- Svačina: kyselé mléko s borůvkami (smoothie)
- Večeře: vepřový přírodní steak, dušená brokolice, bramborová kaše
Třetí den:
- Snídaně: bílá káva, máslo, čerstvý sýr typu Lučina
- Svačina: jablko
- Oběd: krupicová polévka se zeleninou, rajská omáčka s chudým hovězím masem, libovolné těstoviny
- Svačina: piškotový dezert s ovocným džemem
- Večeře: zeleninový karbanátek, bramborová kaše a třešňový kompot
Tohle je pouze příklad jídel, které připravíte za pár desítek minut.
Seznam povolených potravin je široký, proto věřím, že pro vás bude jednoduché dodržet všechny zásady a ještě si pochutnat.
Výhody a nevýhody šetřící diety
S dietou se tedy setkáte při pobytu v nemocnici, případně při lázeňských ozdravných pobytech. Doporučený jídelníček vám předepíší i na doma.
VÝHODY: | NEVÝHODY: |
– šetří a ozdravuje trávící trakt – omezuje se příjem tuku, takže lze i zhubnout – vyvážená a plnohodnotná strava – dostatek energie – nechybějí důležité nutrienty – lze jí držet i pokud jste zdravý – konzumace málo zpracovaných potravin – šetrná úprava potravin | – pro lidi, kteří jsou zvyklí hodné solit, kořenit, pálit a smažit může být ze začátku bez chuti – zákaz oblíbených (ale nezdravých) pokrmů |
Jak se mohu bezpečně vrátit k běžné a oblíbené stravě?
Někomu se může šetřící dieta zalíbit natolik, že u ní zůstane i po předepsané době.
Vždy poslechněte doporučení svého lékaře, který vám doporučí trvání diety i návrat k běžné stravě.
Mějte ale na mysli i to, že sice možná chutná, ale nezdravá strava stojí za většinou vyjmenovaných trávících těžkostí.
Bylo by nerozumné léčit komplikace dietou a pak se vrátit ke stravě, která je způsobila. Zde je potřebná jak motivace, tak zdravý selský rozum. „Co mi jasně škodí, to nedělám„.
K jídelníčku se vracejte opatrně a pomalu. Postupně zvyšujte příjem tuků a vlákniny. Pozorujte se a hlídejte si, zda vám některá potravina nedělá špatně.
Ke starému jídelníčku se propracujete přibližně po měsíci, ale doba může být i delší.
Mohu šetřící dietu držet i pokud jsem zdravý a netrpím zažívacími potížemi?
Ano, šetřící dieta splňuje zásady zdravého a racionálního stravování a zdravé úpravy potravin.
Zdravý člověk se ale nemusí vyhýbat potravinám s vysokým obsahem vlákniny a nemusí ani loupat tuhé slupky, takže tato „povinnost“ odpadá.
Co jsme tedy zjistili?
- šetřící dieta pomáhá uzdravení trávícího traktu a rychlejšímu hojení po operacích
- principem je co nejméně dráždit orgány trávícího traktu
- potraviny musí být co nejlépe stravitelné
- dieta není určena na hubnutí, ale při dodržení doporučeného jídelníčku lze malý úbytek váhy očekávat díky snížení příjmu tuků
- dietu lze bezpečně držet i v rámci prevence a očisty jídelníčku i pokud jste zdraví
Cokoliv jste v článku nenašli, zeptejte se v komentáři. Rád pro vás dohledám relevantní odpovědi 🙂
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ
Použité zdroje:
Při psaní článku jsem za vás prostudoval tyto odborné zdroje:
- https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2017/12/%C5%A0et%C5%99%C3%ADc%C3%AD-dieta.pdf
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Setrici-dieta-je-prinosem-i-pro-zdrave.-Co-znamena,-kdyz-ji-lekar-doporuci__s10012x10630.html
- https://www.homolka.cz/data/upload/files/05_e_nnh_010_pouceni-pacientu–dieta-c–2—setrici.pdf
- https://www.ozs-ji.cz/admin/clanky/___soubory/cl-soubor185.pdf
- https://www.mojeambulance.cz/content_data/edukacni_letaky/setrici-dieta.pdf
Dobrý den,
mohu při šetřící dietě pít ristretto, tj. kávu bez kofeinu? A co si myslíte o jablečném octu, který všude doporučují.
Děkuji
Jitka Šedivcová
Dobrý den,
odborné zdroje povolují slabou, bledou, bílou kávu. Ristretto je velice objemově malinké a obsahuje minimum kofeinu. Proto bych se pití během šetřící diety nebál.
Ocet je v malém množství také dovolen. Nahradit jej můžete i citronovou šťávou v menším množství.
Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den,moc děkuji za skvělé informace. Mám po středně těžkém covidu ,kdy jsem zvracela a měla průjmy a teď po 3 dnech doma z nemocnice hledám rady. Jsem ovšem vedena i k vynechání mléčné složky a stále beru léky na nevolnost,jenže recepty mi nikdo neposkytl. Mohu vaše rady využít v plném rozsahu s tím,že se vyhnu mléčným výrobkům,nebo je vhodné postupně přidat např tvrdý sýr,tvaroh,bílý jogurt či žervé? Zatím doplňuji živiny i nutridrinky z lékárny,ale jsou nechutné… Moc děkuji za případné rady a laskavou odpověď. S vděčností Procházková Lenka
Dobrý den, dohledal jsem Vám několik relevantních zdrojů z odborných stránek přímo od lékařů. Na Vašem místě bych se ale informoval i u lékaře, ktrý Vás ošetřoval. Zásady se mohou měnit a záleží na stavu pacienta, který já jako autor stránky, ale nelékař, bohužel neznám. Čtěte zde:
https://www.bezhladoveni.cz/setrici-dieta/
https://www.homolka.cz/data/upload/files/05_e_nnh_010_pouceni-pacientu–dieta-c–2—setrici.pdf
https://www.pestryjidelnicek.cz/setrici-dieta/
https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2017/12/%C5%A0et%C5%99%C3%ADc%C3%AD-dieta.pdf
Přeji hezký den.
Velice děkuji,všechno projdu a v pátek mám celkové kontrolní vyšetření,tak znova vyzpovídám lékaře. Ještě jednou děkuji a zdravím.
Dobrý den, léta jsem měla váhu v normě, ale v roce 2013 jsem začala trpět potížemi s žaludkem, a musela začít s šetřící dietou. A začala na ní tloustnout. Celkem hodně – co týden, to kilogram. Za nějakou dobu jsem s dietou skončila a změnila lékaře, ale to už jsem měla skoro 100 kilo.
V současné době mám už jen nadváhu, celkem jsem shodila víc jak 15 kilo …teď ale mám po operaci žaludku a jsem na šetřící dietě znovu. Co s tím? Potřebuji si váhu alespoň udržet, ale mám obavy, že to snad vůbec nejde. Můžete mi nějak poradit?
Dobrý den,
bohužel neporadím. Přesný přehled o Vašem zdravotním stavu a jídelníčku má pouze lékař, který dietu nastavil. Přes internet nelze zdravotní stav ani příčinu přibírání odhalit. Na to je potřebné vyšetření, přesná skladba jídelníčku a sledování, jak na Vás dieta zabírá. To bohužel takto po internetu nedokážeme. Článek má pouze informativní charakter, ale vyšetření, léčbu ani prevenci nenahrazuje.
Pouze dodám, aby Vás nemátl výraz „dieta“. Dieta totiž nevede vždy k hubnutí. Dieta označuje nastavení stravovacího režimu pro dosažení specifického cíle. Ve Vašem případě bylo tímto cílem šetření Vaší trávící soustavy. Pokud dietolog uznal za vhodné nastavit jídelníček, kvůli kterému jste přibrala, pravděpodobně k tomu měl nějaký důvod, každopádně ten zná pouze on a měl by Vám vše srozumitelně vysvětlit.
Omlouvám se, že jsem neporadil.
Přeji hezký den.
Dobrý den, mohu na šetřící dietě ovocný čaj nebo jen černý? Děkuji za odpověd´
Ps:Vaše rady mi velice pomohly ☺️ Děkuji
Dobrý den, oba druhy čaje ideálně co nejsabější a střídejte je často s čistou vodou. Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den, rada bych se zeptala, jestli se úplně všechny potraviny musí při této dietě tepelné zpracovat? Jde mi konkrétně o ovoce, zda se jablko, grep, banán, borůvky, atd, muzou jist čerstvé, nebo je musím povarit? Stejný dotaz mám i k zelenině, jako je hlávkový salát a čínské zeli(bez košťálu a tvrdých části). Řešíme to teď s přítelem a každý jsme to pochopili jinak. Já bych tohle jedla syrové, přijde mi zvláštní vařit/dusit banán nebo salat. Predem děkuji. ?
Dobrý den,
ano, hlavní zásadou je upravovat potraviny do měkka a vyhýbat se smaženému a těžce stravitelnému jídlu. Banán není nutné dusit, je měkký a neobsahuje vláknité části. Při salátu si dávejte pozor, aby neobsahoval tvrdší vlákna (pokud je starší nebo některé specifické druhy).
Upozorňuji, že šetřící dietu doporučuje lékař, takže pokud Vám tuto dietu nepředepsal, raději si ověřte, zda pro Vás má vůbec smysl, protože dodržování může být pro zdravého člověka náročnější. Pokud předepsal, jistě Vám rád odpoví na dotazy přímo on sám.
Přikládám několik článků, které tyto zásady diety jmenují:
https://www.pestryjidelnicek.cz/setrici-dieta-recepty-a-jidelnicek-na-bolest-bricha/
https://www.mojeambulance.cz/setrici-dieta/ zde najdete i nedoporučované ovoce a zeleninu (hlavně s tuhou slupkou a částmi)
https://www.nzip.cz/clanek/511-setrici-zaludecni-dieta
Věřím, že se Vám povede tyto změny zařadit bez problémů 🙂 Přeji hezký den a pevné zdraví.
Dobrý den, mám chronický zánět žaludku a doporučenou šetřící dietu. Už téměř tři měsíce jsem bez kávy, čokolády, alkoholu, tučných, smažených jídel… Zajímá mě, jak je to s vejci, mandlemi, medem? Někde píšou ano, někde ne. Vypozorovala jsem, že vejce mi nedělají úplně dobře, tak se jim snažím vyhnout, i když je mám ráda. Mandle jsem se někde dočetla, že ano, jinde že ne. A o medu nikde ani zmínky. Velice děkuji za Vaši odpověď. Hezký den. Marcela