Jakmile vložíme sousto do úst, okamžitě spustíme koloběh desítek různých chemických procesů, jejichž ideálním cílem je dokonalé zpracování přijaté potravy. Velmi zjednodušeně řečeno si tělo z potravy vezme to dobré a užitečné, a to zbytečné a škodlivé pošle pryč. Pokud vše probíhá tak, jak má, žádné problémy člověk nevnímá. Co když ale nastanou první potíže?
POTŘEBUJETE OPRAVDU ZHUBNOUT? Vyberte si z TOP 3 nejsilnějších českých diet, které vás zbaví kilogramů.
Trávící enzymy jsou důležité
Špatně nebo nedostatečně fungující trávící systém se projevuje trávicími potížemi – průjem, zácpa, pálení žáhy, křeče a bolesti žaludku apod. Kdo nebo co je za tyto problémy zodpovědný?
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Primárně vy kvůli tomu, co jíte. Druhotně jsou to trávicí enzymy, které hrají zásadní roli v procesu příjmu, zpracování a využití živin. Trávicí soustava člověka obsahuje ohromné množství enzymů, které se na zpracování potravy podílí.
Říkáte si, jak toto všechno souvisí s hubnutím? Hodně. Abychom hubli, je důležitý bezchybně fungující trávicí systém. A to by bez trávicích enzymů nebylo možné, proto se na ně podíváme blíže.
VIDEO: Trávení dle animovaného filmu Byl jeden život
Proč jsou trávicí enzymy důležité?
Trávicí enzymy umožňují trávení přijaté potravy. Ve skutečnosti stojí za rozkladem potravy na menší a jednodušší složky, které dále zpracovává. V lidském těle “pracuje” více než 3 000 různých enzymů a každý má jeden úkol – určitou látku mění určitým způsobem. Společně zajišťují komplikované životní mechanismy a procesy.
Nejznámější trávicí enzymy:
- Lipáza štěpí tuky
- Proteáza štěpí bílkoviny (existuje více druhů)
- Celuláza štěpí vlákninu
- Amyláza štěpí škroby
- Laktáza štěpí mléčný cukr (mléčné výrobky)
- Sukráza štěpí cukry
- Maltáza štěpí obiloviny
- Legumáza štěpí luštěniny
- Další: beta-glukáza, xylanáza, pektináza, fytáza, invertáza, bromelain, serapeptáza, papain, alfa-galaktosidáza atd.
Hlavními úkoly trávicích enzymů je nejen podpora trávení a zpracování živin, ale také pomoc při dalším vstřebávání vitamínů, minerálů a živin na buněčně úrovni.
Prvním místem, kde se potrava “potká” s trávicími enzymy jsou ústa. Potravu zde pomáhají zpracovat sliny, které obsahují enzym ptyalin. Ten rozkládá škrob až do chvíle, dokud se potrava nedostane do žaludku.
V žaludku se činnosti na potravě ujme enzym pepsin (proteáza), kterému sedí kyselé prostředí. Pepsin dokáže strávit zhruba 20 % bílkovin. Dokáže rozložit i kolagen, který je ostatními enzymy nestravitelný. Dalších 10 % lipidu je strávenou pomoci tzv. linguální lipázy.
Ze žaludku částečně strávená potrava pokračuje do střeva, kde se nachází další trávicí enzymy – např. pankreatická amyláza (enzym slinivky břišní), laktáza, sacharáza, maltáza a a-dextrináza, které štěpí složité cukry na monosacharidy.
Na dalším štěpení bílkovin na peptidy se podílí enzymy trypsin, chymotrypsin, elastáza a karboxypolypeptidáza. Ve střevě je trávená i podstatná většina tuků, na čemž se podílí zejména pankreatická lipáza.
VÍTE, ŽE ORGANISMUS NENÍ SCHOPEN VSTŘEBAT MLÉČNÝ CUKR? Nejprve jej musí rozložit, a teprve poté jej dokáže zpracovat. Další podrobnosti o enzymech se dočtete v podrobném článku ENZYMY – život v organické hmotě.
Nedostatek trávících enzymů způsobuje zdravotní problémy
To je jen pár příkladů trávicích enzymů a jak je vidno, jsou velmi důležité. Nedostatek enzymů je také jednou z příčin trávících potíží a zhoršení zdraví. Některé trávicí enzymy si přitom lidský organismus dokáže vytvořit, jiné je nutné dodat prostřednictvím potravy. Pokud se tak neděje, organismus začne protestovat.
Příznaky nedostatku enzymů:
- únava
- častý hlad
- nechutenství
- pomalé a špatné trávení
- plynatost a nadýmání
- chronická zácpa
- přibírání na hmotnosti
- svalové křeče
- podrážděnost
- zánět tlustého střeva
VIDEO: Dalších 14 tipů, jak zlepšit trávení.
Jakmile takové příznaky pociťujete, je vhodné nedostatky co nejdříve odstranit. Dlouhodobý nedostatek enzymů může vést až ke vzniku vážných zažívacích a metabolických poruch. Ve většině případech postačí změnit stravovací návyky a do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na trávicí enzymy – luštěniny, klíčky, čerstvá zelenina a ovoce.
Nejlepší zdroje enzymů:
- ovoce – ananas, papája, meloun, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo
- včelí pyl a nepasterizovaný med
- kefír
- klíčky semen
- listová zelenina
- kokosová voda
- fermentovaná zelenina (kvašené zelí apod.)
KDY NAVŠTÍVIT LÉKAŘE? Nedostatek enzymů nemusím být pouze důsledkem nevyvážené stravy, ale i špatné činnosti vnitřních orgánů konkrétně jater, žlučníku či tenkého střeva. V takovém případě je nutné absolvovat lékařské vyšetření, které příčinu problémů odhalí.
VIDEO: Enzymy zničí vaření, mražení i sušení potravin.
Správné trávení a dostatek trávících enzymů zajistí vyvážená strava
O tom, zda máme dostatek enzymů nebo ne, rozhodujeme sami tím, co jíme. Nejdůležitější je tělu dodávat co největší množství čerstvých a neupravovaných potravin. Enzymy jsou citlivé na teplo a při teplotě nad 47˚C částečně denaturují.
Z tohoto důvodu nejsou žádným přínosem konzervovaná, pasterizovaná a dušená jídla. Největší množství enzymů obsahuje tepelně neupravená strava, případně potravinové doplňky. Upřednostňujte ale hlavně čerstvou stravu.
5 pravidel, jak tělu dodat trávící enzymy:
- Jezte hodně neupravených a nezpracovaných potravin
- Zvyšte podíl čerstvé zeleniny a ovoce ve své stravě
- Žvýkejte důkladně – již v ústech je potrava smíchávána se slinami, které rozhodují o kvalitě využití jídla
- Jezte v klidu a beze stresu
CO JE TO ENZYMOTERAPIE? Někteří lidé trpí trávícími obtížemi, protože jim chybí trávící enzymy. Například lidé s krevní skupinou A jsou náchylní mít nedostatek enzymů. Právě jim může pomoci enzymoterapie neboli léčba enzymy. Organismu jsou zažívací enzymy dodávány zevně v podobě potravinových doplňků. Pomáhá zvládat poruchy trávení a nedostatečnou funkci trávícího systému.
Opakování je matka moudrosti aneb zdravá výživa smysl má
Ať už se v oblasti životního stylu zabýváme čímkoliv, vždy nakonec skočíme u stejného výsledku. Pokud si chceme udržet štíhlou postavu a pevné zdraví, je základem zdravá a vyvážená strava.
Můžeme si říkat, co chceme a hájit nezdravé návyky, jako dlouho chceme, ale realita nás jednoho dne všechny dožene. Čím dříve na to přijdeme, tím více si ušetříme starostí a komplikací. A tím více nám také zbude času užít si života v plné síle, zdraví a s úsměvem..:)
NAUČTE SE připravovat čerstvé a svěźí smoothies plné enzymů a vitamínů.
Dobrý den,
mám letité problémy s trávením. Dříve jsem při bolesti v žaludku bral lék Acipepsol, který se bohužel již nevyrábí. Nyní jsem užíval Nolpázu, která mi pomáhala, ale pouze určitý čas. Myslím si, že když se problém s přemírou žaludečních šťáv upravil /po léku Nolpáza/ nastal nedostatek šťáv a začal bolet žaludek. Konzultoval jsem problém s lékařem a ten mi sdělil, že to není možné a že má pacienty, kteří Nolpázu berou dlouhodobě a problémy nemají. Dočetl jsem se, že náhrada Acipepsolu je pouze v Německu. Složení je kyselina citronová + pepsin. Kyselinu citronovou bych určitě sehnal, ale nevím kde sehnat pepsin. Dále nebudu vědět, v jakém poměru mám tyto dvě látky smíchat. Nevím zda mi budete moci poradit, nebo na koho se obrátit
Co třeba tohle?
https://doplnky-stravy.heureka.cz/doctor-s-best-betaine-hcl-plus-pepsin-gentian-bitters-horec-120-cps/recenze/#section
Co třeba tohle?
https://doplnky-stravy.heureka.cz/doctor-s-best-betaine-hcl-plus-pepsin-gentian-bitters-horec-120-cps/recenze/#section
Dobrý den, píše se tady, že především konzumovat syrové potraviny. A jak konzumovat třeba luštěniny, maso atd? Moc to nechápu teda..
S pozdravem Slabejová
Dobrý den, píšeme o konzumaci „především“. Je jasné, že tvrdý hrách ani maso syrové jíst nebudete a potřebují tepelnou úpravu. Co ale lze jíst i syrové bez problémů, to teplnou úpravu nepotřebuje – zelenina, ovoce.
Přeji hezký den.