Maso nebo čočka? Kravské nebo sójové mléko? Vajíčka nebo pohanka? Zatímco jedna strana vášnivě argumentuje, že živočišné produkty nelze žádným adekvátním způsobem nahradit, druhá tvrdí, že to lze – snadno a hlavně zdravěji. Maso podle nich na rozdíl od bílkovin z rostlinných zdrojů obsahuje nejen větší množství nezdravých tuků, ale také dalších škodlivých látek. Jak to tedy je?
Nemáme v úmyslu fandit jedné či druhé straně, ale podíváme se na oba typy bílkoviny maximálně objektivně. Zaměříme se na jejich výhody i nevýhody. Vysvětlíme si, co znamenají plnohodnotné a neplnohodnotné bílkoviny.
Samozřejmě chápeme, že někteří lidé mají k živočišným produktům z různých důvodů nepřekonatelný odpor, a proto se podíváme i na možnosti, jak organismu dodat vše potřebné bez nich.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Otázka nezní, zda jíst maso či nikoliv, ale jak tělu dodat vše, co potřebuje
Rozdíl mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami
Nejprve trocha teorie. Lidské tělo zhruba z jedné pětiny tvoří právě bílkoviny. Na rozdíl od sacharidů a tuků si tělo bílkoviny neukládá do zásoby, a proto je musí získávat z potravy každý den. Zdrojem bílkovin jsou různé potraviny jak živočišného, tak i rostlinného původu. Mezi nimi existují značné rozdíly a právě na ty se podíváme.
Přijaté bílkoviny organismus rozloží na aminokyseliny důležité pro správný průběh většiny metabolických procesů probíhajících v těle. Celkem existuje 20 druhů aminokyselin. Jsou však dvojího typu.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Neesenciální aminokyseliny si lidský organismus dokáže vyrobit sám na rozdíl od esenciálních aminokyselin, které získává pouze z potravy. Právě v obsahu esenciálních aminokyselin spočívá zásadní rozdíl mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami.
Je také pravda, že živočišné bílkoviny obsahují větší množství důležitých živin (např. vitamín B12 a D, DHA, hemové železo, kreatin a taurin). To však neznamená, že vhodnou kombinací rostlinných zdrojů nelze dosáhnout doporučeného příjmu všech bílkovin a jiných živin.
Pro konzumaci masa hovoří obsah esenciálních aminokyselin, vitamínu B12 a D
Proč jsou důležité živočišné bílkoviny?
Jak jsme výše uvedli, maso obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje ke své existenci, ale nedokáže si je samo vyrobit. Proto živočišné bílkoviny označujeme jako plnohodnotné. Navíc obsahuje důležité živiny, které v rostlinných bílkovinách nenajdeme vůbec nebo v menším množství. Které to jsou?
- Vitamín B12 – je důležitý pro tvorbu červených krvinek a nervový systém. Jeho nedostatek způsobuje zhoršené vidění, poruchy kognitivních funkcí, nervové poruchy, deprese, nedostatečný spánek, anémii, únavu atd.
- Vitamín D – nedostatek tohoto vitamínu bývá příčinou únavy, depresí, řídnutí kostí, padání vlasů, bolesti svalů, kloubů, kosti a zad či vyšší náchylností k infekcím.
- DHA – je esenciální omega-3 mastná kyselina důležitá pro správnou funkci mozku.
- Hemové železo – je lépe vstřebatelné než nehemové železo z rostlinných zdrojů
- Kreatin – má pozitivní vliv na svalové buňky a funkce mozku.
- Taurin – pozitivně ovlivňuje funkce svalů, srdce
VÍTE, že směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje hrachový, ale i rýžový protein? Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.
Zdroje živočišných bílkovin:
- maso
- ryby
- vejce
- mléko
- mléčné výrobky
Z mléka se vyrábí spousta výrobků bohatých na bílkoviny – máslo, sýry, tvarohy, jogurty, kefír
Konzumace masa se tedy jeví jako ideální způsob, jak tělu dodat všechny potřebné bílkoviny. Riziko nastává tehdy, pokud člověk konzumuje živočišné produkty v nadměrném množství a vybírá si nevhodné zdroje bohaté na tuky a jiné škodlivé látky.
Nadměrná konzumace masných výrobků může vyvolat:
- vysoký krevní tlak
- problémy se srdcem a cévami
- diabetes
Pokud si živočišné zdroje vybíráme správně, výše uvedená rizika nehrozí, právě naopak. Například libové drůbeží maso a ryby mají na kardiovaskulární systém naopak pozitivní vliv. Také konzumace vajec má vliv na tělesnou hmotnost a dokonce reguluje hladinu cholesterolu. Důležité je správné množství a samozřejmě vysoká kvalita.
Oblíbených uzenin se vzdát nemusíte. Je ale vhodné jíst pouze jednou za čas
Proč jsou důležité rostlinné bílkoviny?
Nyní by se zdálo, že rostlinné bílkoviny nejsou potřeba. Stačí jíst ty správné živočišné produkty, které obsahují vyšší množství bílkovin a méně tuku. Není tomu tak. Rostlinné bílkoviny sice obsahují minimum esenciálních aminokyselin, to však neznamená, že jejich konzumace nemá smysl. Právě naopak.
Lidé, kteří nejí maso nebo jen v minimálním množství, nemají problémy s nadváhou, vyšším krevním tlakem či hladinou cholesterolu. Rostlinné bílkoviny jsou také lepší zdrojem vlákniny, která má blahodárné účinky na střeva a celý trávící systém vůbec. Obsahují také spousty vitamínů a minerálů, které v mase nenajdeme vůbec.
VIDEO: O prospěšnosti aminokyselin mluví Květka Bezuchová.
Zdroje rostlinných bílkovin:
- sója
- výrobky ze sóji – tempeh, tofu
- luštěniny – čočka, fazole, hrách
- obiloviny – quinoa, amarant, pohanka, kukuřice, pšenice, žito, ječmen
- rýže
- ořechy
- semínka – konopné, lněné semínko
- zelené superpotraviny – chlorella, spirullina
Jídelníček bohatý na rostlinné bílkoviny má pro lidské zdraví velký přínos:
- nižší riziko onemocnění cév a srdce
- nižší riziko vzniku cukrovky
- prevence nadváhy a obezity
VÍTE, že směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje hrachový, ale i rýžový protein? Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.
Lze živočišné bílkoviny plně nahradit rostlinnými?
Pokud chybí živočišné zdroje, je nutné je nahradit zdroji rostlinnými. To není úplně tak snadné. Vyžaduje to poměrně velké znalosti o zdravé výživě a výživových hodnotách jednotlivých potravin a především schopnost tyto znalosti uplatnit v reálném životě. Pro lepší představivost si uvedeme pár příkladů.
Sója je považovaná za adekvátní náhradu masa, jelikož obsahuje esenciální aminokyseliny. Ve skutečnosti dvě aminokyseliny obsahuje pouze v minimálním množství. Podobně je na tom vychvalovaná quinoa a amarant.
Obiloviny obsahují minimum isoleucinu a lysinu, luštěninám zase chybí cystein, tryptofan a methionin. To znamená, že bílkoviny z rostlinných zdrojů je velmi důležité správně nakombinovat, aby tělo dostalo opravdu všechny a ve správném množství.
Podle Ley Vršecké je nejlepší jíst zdravou a vyváženou stravu. Extrémní výživové směry vyžadují extrémní přístup
Biologická hodnota a plnohodnostnost bílkovin
Správným nakombinováním potravin lze docílit vyšší biologické hodnoty bílkovin a jejich využitelnosti. Opět si uvedeme pár jednoduchých příkladů, jak mezi sebou nejlépe kombinovat různé zdroje bílkovin.
Mezi nejlepší kombinace za účelem zvýšení biologické hodnoty potraviny patří například maso a brambory, chléb a sýr, sója a obilovina nebo mléko a pšenice.
Zaměříme-li se pouze na rostlinné bílkoviny, pak je správná kombinace důležitá proto, abychom zvýšili plnohodnotnost přijatých bílkovin. Ideální je kombinovat luštěniny s obilovinami, luštěniny s kukuřicí, luštěniny s rýži, sóju s rýží a luštěniny s ořechy. Nepřipomíná vám to hodně například mexickou a asijskou kuchyni? Spousty názorných příkladů bychom ale našli i u českých receptů.
TIP NA ČLÁNEK: Jak chytře kombinovat zdroje rostlinných bílkovin?
Mexické Chilli con carne nabízí ideální kombinaci bílkovinných zdroj z živočišné i rostlinné říše
Jezte vždy zdravě, pestře a vyváženě
Ideální je jíst vše – živočišné výrobky i rostlinné produkty a využívat nejlepší benefity z obou zdrojů. Zásadní je vybírat si takové zdroje, které obsahují kvalitní bílkoviny a minimum tuků.
Díky tomu lidské tělo dostane vše potřebné bez velkého plánování. Znalost nutričních hodnot je k ničemu, pokud konzumujete potraviny plné chemikálií. Kvalita a střídmost by měla vždy stát na prvním místě.